Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Letette újabb államfői esküjét Bassár el-Aszad

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 16. 19:21

Letette harmadik hétéves ciklusának hivatali esküjét Bassár el-Aszad újraválasztott államfő július 16-án, szerdán Szíriában – jelentette a damaszkuszi közszolgálati televízió.

Az elnök több mint ezer meghívott jelenlétében esküdött fel a Koránra. A házelnök bejelentésével kezdődő ceremónián a sötétkék öltönyt viselő Aszad ígéretet tett rá, hogy tiszteletben fogja tartani az ország alkotmányát, törvényeit és köztársasági berendezkedését.

A vendégek között nagy számban voltak parlamenti képviselők, valamint muzulmán és keresztény egyházi személyek. A szertartást a szíriai közszolgálati televízió élőben közvetítette.

Bassár el-Aszad ezt követően elmondott beiktatási beszédében felvázolta újabb mandátumának főbb célkitűzéseit. Kijelentette, hogy addig fog harcolni a terrorizmus ellen, amíg helyre nem állítják a biztonságot Szíria egész területén, valamint azzal fenyegette meg a nyugati és az arab országokat, hogy nagy árat fognak fizetni a „terrorizmus támogatásáért". Az elnök mindemellett leszögezte, hogy kormánya továbbra is kész tárgyalni bárkivel, aki leteszi a fegyvert.

Az államfő – akinek eddigi tevékenységét a nemzetközi közösség jelentős része élesen bírálta – a hivatalos adatok szerint 88,7 százalékkal nyerte meg a júniusi elnökválasztást.

A szíriai ellenzék eleve kétségbe vonta a választás legitimitását. Aszaddal szemben két viszonylag ismeretlen ellenjelölt indult, akik csak néhány százaléknyi szavazatot szereztek. A voksolást a több mint három éve tartó és eddig mintegy 170 ezer halálos áldozattal járó polgárháború kellős közepén tartották, és csak a kormányerők által uralt területeken.