Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanon északi határvidékét támadta a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 23. 10:15

Tüzérségi támadást intéztek a szíriai kormányerők március 20-án, csütörtökön Libanon északi határvidéke ellen, huszonöten megsebesültek – közölték libanoni biztonsági források.

A tájékoztatás szerint több ház megrongálódott. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok libanoniak vagy szíriai menekültek. A libanoni média csütörtöki közlése szerint a szíriai katonák lezárták Libanon felé az egyik határátkelőt a felkelőkkel vívott heves harcok miatt. Az összecsapások olyan intenzívek voltak, hogy a libanoni oldalon is csapódtak be lövedékek és rakéták – jelentette az NNA libanoni állami hírügynökség.

Szíriai harci repülőgépek szerda este rakétákat lőttek ki az észak-libanoni Arszál városára, ahol a lakosok nagy része a Bassár el-Aszad elnök hatalmát megdönteni akaró szíriai felkelőket támogatja. A támadásban nem sebesült meg senki. A felkelők Arszál környékét használják újraszerveződésükhöz, illetve az utánpótlás megszervezéséhez.

A szíriai hadsereg szerdán elfoglalta az Arszáltól nem messze fekvő al-Hoszn nyugat-szíriai falut, ahol az ország egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága, a Krak des Chevaliers keresztes lovagi erőd található.

Az összecsapásokban több mint harminc felkelő sebesült meg, akiket egy libanoni kórházba szállítottak – jelentette csütörtökön a Libanon Hangja nevű rádióadó.

Aktivisták közlése szerint 12 felkelő életét vesztette a középkori erőd körüli ostrom során. A falu teljes lakossága Arszál egyik külvárosába, Vádi-Háledbe menekült.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet szerint legalább hatvanan vesztették életüket vagy sebesültek meg, amikor al-Hosznból Libanonba tartottak. A SANA állami hírügynökség azt közölte, hogy az áldozatok „terroristák".

Vádi-Háled egyik lakója elmondta, hogy a környékbeli iskolákban szünetel a tanítás, és néhányan otthonukat hátrahagyva biztonságosabb területre menekültek. „Az emberek rettegnek és sokan bezárkóztak" – idézte az AP amerikai hírügynökség a helybélit, aki a település lakóinak vízellátásával foglalkozik.

A Hezbollah libanoni síita szervezet támogatását élvező szíriai kormányerők az utóbbi hónapokban fokozták a felkelők elleni támadásokat a libanoni határ közelében, hogy elvágják a felkelők Libanonból induló utánpótlási útvonalát. A hadsereg vasárnap elfoglalta a Libanontól nem messze fekvő Jabrúd városát, a felkelők utolsó bástyáját a hegyvidéki Kalamún régióban.

Eközben Damaszkusz az ENSZ-hez fordult, kérve a világszervezetet, hozza meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy Izrael ne követhessen el újabb erőszakcselekményt Szíria területén – jelentette csütörtökön a SANA. A zsidó állam az utóbbi két nap folyamán több támadást hajtott végre szíriai katonai célpontok ellen – emlékeztetett az állami hírügynökség.