Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbiában harci gépek támadták a legnagyobb acélművet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 5. 21:29

Líbia legnagyobb, Miszrátában lévő acélművét lőtték január 4-én, vasárnap a nemzetközi közösség által elismert kormány harci gépei, a második egymást követő napon támadva az egyik fő rivális szervezettel szövetséges líbiai várost.

A külvilág által elismert kormányfő, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, amióta a Miszráta városával szövetségben álló, Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista koalíció augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kikiáltotta kormánya megalakulását. A Száni vezette kabinetnek el kellett menekülnie a fővárosból, és jelenleg a kelet-líbiai Tobrukban van a székhelye.

Mohamed Abdel-Málik al-Fakíh, a Líbiai Vas- és Acélművek (Lisco) elnöke közölte, hogy déltájban harci repülőgépek lőtték az üzem környékét és egy képzőközpontját. A tripoli kormányhoz hű hírügynökség szerint egy gép támadást kísérelt meg a polgári repülőtér közelében lévő légierő-akadémia ellen is, de a légelhárítás miatt idő előtt lőtte ki rakétáit, és így elvétette célpontjait. A Szinnivel szövetséges erők egyik szóvivője megerősítette a Miszráta elleni csapások tényét, de részleteket nem közölt.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása után nem jött létre a stabilitás Líbiában, az egykor egymás oldalán küzdő lázadószervezetek egymás ellen fordultak az ország fölötti ellenőrzés megszerzéséért.

Sürgős ülést tartanak az Arab Liga állandó képviselői hétfőn, hogy megvitassák a líbiai helyzetet – jelentette be vasárnap a kairói székhelyű pánarab szervezet második számú vezetője.

„A tanácskozás a veszélyes líbiai fejleményekkel, az erőszak fokozódásával, a terrorcselekmények szaporodásával foglalkozik majd" – mondta Ahmed Ben Helli főtitkárhelyettes.

E cselekedetek „célpontjai már nem csak az egyének, (…) hanem a líbiai nép vagyonát jelentő létfontosságú gazdasági infrastruktúrák, így az olajtározók is" – tette hozzá.

A Fadzsr Líbia milicistáinak egyik rakétája december 25-én óriási tüzet okozott az ország három fő olajtermináljának egyikében.