Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mahacskala: nem késett az orosz revans

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 19. 19:02

Legalább hét iszlamistát megöltek az orosz biztonsági erők a dagesztáni főváros, Mahacskala egyik elővárosában egy terrorellenes akcióban – jelentették hírügynökségek. A nemzeti terrorelhárítási bizottság (NAK) moszkvai közlése szerint a halottak között van egy öngyilkos merényletre kiképzett 26 éves nő is.

A felforgató-terrorista csoportra forró nyomon haladva bukkantak rá, miután nagy erőkkel kutattak a Mahacskala egyik étterme ellen előző este elkövetett támadás tettesei után.

A gyanúsítottak a dagesztáni fővároshoz tartozó Szemender település egyik házában sáncolták el magukat. A kommandósok támadása előtt még elhagyhatta az épületet egy nő három gyermekkel – közölték a hatóságok.

A feltételezett terroristák előző este kettős merényletet követtek el egy mahacskalai étterem ellen, legkevesebb hét embert sebesítve meg. A nyomozók szerint a banditák a tulajdonost akarták megbüntetni, amiért nem fizette ki nekik a védelmi pénzt.

Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságokban gyakoriak az iszlamista csoportok és bűnbandák által elkövetett fegyveres támadások. A Kaszpi-tenger partján fekvő dagesztáni főváros mintegy 600 kilométerre van a fekete-tengeri Szocsitól, ahol február 7-én kezdődik az Oroszország rendezte 2014-es téli olimpia. A nemzetközi sportesemény miatt az orosz hatóságok január 7-től rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be.