Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megalakították az iraki hadsereg első keresztény zászlóalját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 13. 23:38

Március 12-én, csütörtökön hivatalosan is megalakították az iraki hadsereg első olyan zászlóalját, amely kizárólag keresztény katonákból áll, és az lesz a feladata, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől foglalja vissza a keresztény falvakat és városokat.

A mintegy 600 önkéntesből álló, „A Tigris (folyó) Őrei" nevű új egységet az iraki kurd autonóm régió kormányának irányítása alá helyezték. A kurd biztonsági erők tagjai, a pesmergák alapvető szerepet játszanak az IÁ elleni harcban.

A keresztény zászlóalj tagjai bemutatót tartottak csütörtökön kurd és asszír keresztény vezetők előtt az ország északnyugati részén, a török és a szíriai határ közelében lévő Fushabur városban, és ennek az AFP hírügynökség egyik tudósítója is szemtanúja volt.

Az iraki keresztények nagy része a ninivei síkságon élt, de a dzsihadisták tavaly augusztusi térhódítása miatt közülük több tízezren elmenekültek onnan.

Az iraki keresztények soha nem hoztak létre maguk között milíciákat, mindig inkább kimaradtak azokból a felekezetek közötti harcokból, amelyek a 2003-as amerikai invázió után törtek ki. Egy részük már akkor elmenekült az országból.