Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megegyeztek a tárgyalásokról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. július 31. 17:29

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Tanács (SDC) július 28-ai közlése szerint sikerült megegyezniük a damaszkuszi vezetéssel, hogy bizottságokat állítanak fel a harcok leállítását célzó tárgyalások lebonyolítására.

A Washington támogatását élvező arab-kurd katonai szövetség, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) politikai szárnyát képező tanács képviselői elmondták: a létrehozandó bizottságok „egy demokratikus és decentralizált Szíria felé vezető útitervet fognak felvázolni".

A szíriai fővárosban lezajlott eheti tárgyalások a Reuters hírügynökség szerint arra utalnak, hogy az Eufrátesz folyótól keletre eső szíriai térség kurd vezetésű hatóságai megállapodásra törekszenek Bassár el-Aszad elnökkel a terület autonómiájának megőrzése érdekében. A tanácskozásra az SDC szerint a damaszkuszi vezetés meghívására került sor.

A szíriai polgárháború több mint hét éve alatt a kurd kisebbség kvázi autonómiára tett szert az ország északi és északkeleti részén. A kurdok ellenőrzése alatt álló területek Szíria több mint 27 százalékát teszik ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint. Felügyeletük alatt állnak fontos olajmezők is. Az SDF 2017 októberében Rakkát is megszerezte az Iszlám Állam dzsihadistáitól, és jelenleg Deir ez-Zór tartományban folytat offenzívát a szélsőségesek ellen az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció segítségével.

Bassár el-Aszad szíriai elnök május végén azzal fenyegette az SDF-et, hogy ha kell, erővel veszi vissza a kurdok ellenőrzése alatt álló térségeket, autonómiájukat pedig „ideiglenes struktúrának" nevezte. Aszad ugyanakkor nem zárta ki a tárgyalásos rendezést sem. Nem sokkal később a Szíriai Demokratikus Tanács jelezte, kész feltételek nélküli párbeszédre a kormánnyal. A kurdok emellett bizalmatlanná váltak eddigi támogatójukkal, az Egyesült Államokkal szemben, miután Washingtonból gyakran egymásnak ellentmondó nyilatkozatok érkeztek a Szíriával kapcsolatos amerikai tervekről.