Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megerősítik az amerikai nyugati parti rakétavédelmet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 16. 18:56

Tizennégy földi telepítésű rakétaelfogó egységgel erősíti meg a nyugati partvidékre telepített védelmi rendszerét az észak-koreai és iráni interkontinentális rakétafenyegetéssel szemben az Egyesült Államok – jelentette be március 15-én, pénteken Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

Ezzel 44-re nő a nyugati partvidékre és Alaszkába telepített rakétaelfogó egységek száma. A védelmi rendszert, amelynek az a feladata, hogy megsemmisítse a hadászati rakétákat, mielőtt azok elérik az Egyesült Államok területét, George W. Bush elnöksége idején, 2004-ben hozták létre. A bővítést a tervek szerint 2017-ben fejezik be.

Hagel szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer bővítésének célja, hogy az Egyesült Államok a fenyegetések előtt járjon, és bebiztosítsa magát minden váratlan helyzettel szemben. A miniszter rámutatott, hogy a létező amerikai védelmi rendszerek csak egy „korlátozott" ballisztikus rakétatámadás ellen képesek védelmet nyújtani. A Pentagon vezetője bejelentette, hogy az Egyesült Államok az észak-koreai rakéták korai észlelésének javítása érdekében együtt fog működni Japánnal a radarkapacitások növelése érdekében.

Az intézkedés részeként a CNN hírtelevízió értesülése szerint újból megnyitják az alaszkai Fort Greely rakétabázist, és új védelmi eszközöket telepítenek Kaliforniába is.

Hagel elismerte, hogy a rakétaelfogó egységek célravezetési rendszerével még műszaki gondok vannak, és megígérte, hogy addig nem végzik el a 14 objektum telepítését, amíg meg nem győződnek annak hatékonyságáról.

Észak-Korea decemberben sikeresen állította Föld körüli pályára első műholdját, amit gyakorlatilag az interkontinentális ballisztikus rakétáknál is alkalmazott technológia segítségével valósított meg. A kommunista rezsim emellett februárban hajtotta végre harmadik kísérleti atomrobbantását.

Phenjan nemrégiben, az ellene bevezetett biztonsági tanácsi ENSZ-szankciók nyomán azzal fenyegetőzött, hogy Szöul „lángtengerré" válik, illetve megelőző nukleáris támadásokat intéz Washington ellen. Észak-Korea bejelentette továbbá, hogy felmondja a koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt, és érvénytelennek tekinti a Koreai-félsziget atomfegyver-mentességét kimondó közös nyilatkozatot.

Egy észak-koreai tábornok azt állította, hogy a hazája kilövésre kész, nukleáris robbanótöltettel felszerelt ballisztikus rakétákkal rendelkezik.

Barack Obama amerikai elnök a héten az ABC televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem hiszi, hogy Észak-Korea valóra tudja váltani fenyegetéseit, de – mint mondta – „nem szeretjük a hibahatárt".

Irán 2009 óta képes műholdat pályára állítani, és a nyugati államok szerint ugyancsak atomfegyver előállításán dolgozik. Ezt a vádat Teherán tagadja.