Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva szerint a NATO „összezárja sorait” egy vélt fenyegetés örvén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 11. 8:21

Moszkva azzal vádolta április 10-én, csütörtökön a NATO-t, hogy egyetlen építő szellemű javaslatot sem tett az utóbbi időben az ukrajnai válság rendezésére, miközben arra használja fel az ottani helyzetet, hogy egy vélt fenyegetés örvén „zárja sorait”.

Az orosz külügyminisztérium csütörtöki közleményében sérelmezi, hogy Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az utóbbi időben gyakran tesz Oroszországgal kapcsolatos kijelentéseket, s a tárca szerint előszeretettel használ hidegháborús retorikát.

A külügyminisztérium ezzel kapcsolatosan felhívja a figyelmet Rasmussen keddi párizsi nyilatkozatára, amikor a NATO főtitkár óva intette Oroszországot attól, hogy katonai beavatkozást hajtson végre Kelet-Ukrajnában, mert szerinte ez „történelmi hibával" érne fel, és „súlyos következményekkel" járna. Rasmussen felszólította Moszkvát, hogy „ne játsszon a feszültség élezésére Ukrajna keleti részén".

Az orosz külügyminisztérium szerint a főtitkár állandó vádaskodásai alapján Moszkva joggal gondolhatja: a NATO-ban arra próbálják felhasználni az ukrajnai helyzetet, hogy zárják soraikat egy vélt külső fenyegetés örvén. A NATO-ban ezért szajkózzák folyton, hogy Oroszország egyre jobban felfegyverzi magát – közölte a külügyminisztérium, amely viszont felhívja a figyelmet arra, hogy míg a NATO katonai kiadásai jelenleg a világ katonai összkiadásainak a felét teszik ki, az orosz katonai költségvetés a NATO-büdzsé tizedét sem éri el.

Moszkva szerint miközben Rasmussen a NATO-orosz kapcsolatok, így a viszonyt szabályozó 1997-es egyezmény és a 2002-es római nyilatkozat felülvizsgálatáról beszél, egyáltalán nem zavarja, hogy éppen a NATO-tagországok sértették meg e dokumentumok alapelveit. E tagországok – mint az orosz külügyminisztérium megjegyzi – többször játszotta a döntőbíró szerepét – például Koszovó és Líbia esetében -, megingatták a nemzetközi jogot, most pedig a jogi normák kérlelhetetlen védelmezőinek állítják be magukat, szemet hunyva az ukrajnai szélsőséges erők égbekiáltó cselekedetei felett.