Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkvát megdöbbentette a CIA kihallgatási gyakorlata

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 12. 21:51

Az orosz külügyminisztérium december 11-ei, csütörtöki nyilatkozata szerint Moszkvát „megdöbbentette” az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kegyetlen vallatási gyakorlata, és az a véleménye, hogy a felelősöket bíróság elé kell állítani.

A minisztérium emberi jogi illetékese, Konsztantyin Dolgov kijelentette, hogy a kedden nyilvánosságra hozott szenátusi jelentés „súlyos, rendszeres jogsértésekre" vetett fényt, és

nehezen egyeztethető össze azzal az amerikai törekvéssel, hogy az Egyesült Államokra a demokrácia modelljeként tekintsenek.

Annak dacára, hogy az ilyen inkvizíciós módszereket az Egyesült Államok határain kívül alkalmazták a CIA ügynökei, ez nem mentesíti őket az alapvető felelősség alól – hangsúlyozta a vezető beosztású minisztériumi tisztségviselő.

Dolgov Oroszország nevében felszólította az „emberi jogi közösséget", az illetékes nemzetközi szervezeteket és intézményeket: gyakoroljanak nyomást Washingtonra, hogy hozza nyilvánosságra a teljes jelentést a jogsértésekről, és vonja felelősségre a vétkeseket.