Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-csúcs: fokozott szerepvállalásról döntöttek a védelmi miniszterek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. február 11. 13:20

Bekapcsolódik a migrációs válság rendezésébe az Égei-tengeren a NATO, illetve AWACS repülőgépekkel segíti az Iszlám Állam elleni koalíciós műveleteket is – jelentette be február 11-én, Brüsszelben a szervezet főtitkára. (Kiküldött tudósítónk jelenti!)

Megállapodás született a NATO védelmi minisztereinek értekezletén arról, hogy a szövetség az eddigieknél komolyabb mértékben veszi majd ki a részét a migrációs válság kezeléséből – jelentette be Jens Stoltenberg Brüsszelben csütörtökön. Az elhatározás hátterében Németország, Görögország és Törökország közös igénye áll, és az intézkedések célja az lesz, hogy gátat vessenek az Égei-tengeren zajló tömeges, illegális átkelési hullámnak. A NATO egyik állandó gyors reagálású, többnemzetiségű flottaegysége (NATO Standing Maritime Group 2 – SNMG2) jelenleg német parancsnokság alatt áll, és haladéktalanul az Égei-tengerre irányítja a szövetséges erők európai főparancsnoka. Az egység feladatköre hamarosan felderítési és őrzési funkciókkal bővül az illegális tevékenységek megakadályozása érdekében, természetesen szoros együttműködésben az illetékes hatóságokkal. Emellett állandó és közvetlen kapcsolatban áll majd az Európai Unió határőrizeti ügynökségével, a Frontexszel is.

1596008484

A most született megállapodás értelmében a görög és török fegyveres erők nem hajtanak majd végre műveleteket egymás felségvizein, illetve légterében. A további részleteket a következő időszakban dolgozzák ki a szakemberek. „Nem az a cél, hogy megállítsuk vagy visszafordítsuk a menekültek hajóit: a NATO abban működik közre, hogy lényeges információk biztosítása és őrizeti feladatok ellátása révén segítsen gátat vetni az embercsempészetnek és a szervezett bűnözői hálózatok tevékenységének. Mindezt szoros együttműködésben végezzük majd a nemzeti parti őrségekkel és az Európai Unióval" – szögezte le Jens Stoltenberg.

A NATO szintén fokozza hírszerzési és felderítési tevékenységét a török-szíriai határon, és arról is döntés született, hogy a szövetség új szinten támogatja az Iszlám Állam elleni koalícióban részes tagállamait: az Egyesült Államok kérésére AWACS légtérellenőrző repülőgépekkel segíti majd a dzsihadista terrorszervezet elleni harcot. A szövetségnek ez lesz az első közvetlen szerepvállalása a hadjáratban, a pontos részletekről jelenleg is folynak az egyeztetések. Az AWACS-ek révén a koalíció lényegesen hatékonyabban hajthat majd végre légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen.

Jens Stoltenberg a fentiek mellett kiemelte: a NATO szorosabbra fűzi az együttműködést az Európai Unióval a hibrid fenyegetések elleni harc területén is. Szintén egyetértés van a szövetségen belül az afganisztáni Resolute Support misszió folytatásának szükségességét illetően.

1596008484

A főtitkár sajtótájékoztatója előtt Ash Carter szintén kiemelte: nagyon fontos, hogy a NATO is bekapcsolódjon a Mediterráneumban zajló embercsempészet elleni harcba, és a szövetség a mostani lépéseken túl is vizsgálja ennek lehetséges módozatait. „Egy nemzetközi bűnszervezet használja ki ezeknek az embereknek a kiszolgáltatottságát" – fogalmazott az amerikai védelmi miniszter. „Egy szervezett csempészhálózatról beszélünk, amelyet a lehető leghatékonyabb módszerekkel kell felszámolni."

Fotó: NATO

CímkékNATO