Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO: elérték teljes körű működőképességüket a baltikumi és lengyelországi zászlóaljak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 31. 8:18

Elérték teljes körű működőképességüket azok a többnemzeti zászlóaljak, amelyeket a NATO a balti államokba és Lengyelországba telepített, válaszul az ukrajnai orosz beavatkozásra – jelentette be közleményében az észak-atlanti szövetség.

A NATO tájékoztatása szerint összesen nagyjából 4500 katonát vezényeltek a négy érintett országba. Az amerikai parancsnoksággal működő lengyelországi zászlóalj mellett Észtországban brit irányítással hoztak létre hasonló egységet, a Lettországba telepített dandár kanadai, a litvániai pedig német irányítással működik.
„Ezek a csapatok védelmi célokat szolgálnak, arányos elrettentő erőt jelentenek, teljes összhangban a NATO nemzetközi kötelezettségeivel" – emelte ki a katonai szervezet.
Mint írták, a csapattelepítés „világos üzenetet küld arról, hogy egy támadásra valamely tagállam ellen a szövetséges erők reagálnának".

A NATO 2016-ban döntött arról, hogy négy többnemzeti zászlóaljat telepít Lengyelországba, Litvániába, Lettországba és Észtországba. A NATO előretolt katonai jelenlétének megerősítését ezek az országok a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-ben történt orosz bekebelezése után kérték.