Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem fognak egymásra támadni a koreaiak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. november 2. 18:02

A két Korea hadseregei mostantól tartózkodnak minden ellenséges tevékenységtől a közös határövezetben, mind a szárazföldön, mind a tengeren és a levegőben – ez része kölcsönös bizalomerősítő intézkedéseiknek, amelyekről a szeptemberi kétoldalú csúcstalálkozón állapodtak meg – közölték szöuli védelmi források november 1-jén, csütörtökön.

A felek a tűzszüneti vonal öt kilométeres környezetében ezentúl nem folytathatnak tüzérségi éleslövészetet és ezred- vagy magasabb szintű terepgyakorlatot. A tűzszüneti vonal 40 kilométeres körzetében pedig repülési tilalom van mindenféle légi jármű számára. A szeptember 19-i megállapodásban arról is szó van, hogy a véletlen összetűzések elkerülése érdekében a határ mentén kialakítanak egy ütközőövezetet, és felszedik az aknákat. Az aknák felszedése már október elején elkezdődött, egy héttel ezelőtt megkezdték a fegyverek kivonását és az őrhelyek felszámolását a Panmindzson határfalut körülvevő közös biztonsági zónából.

Az Egyesült Államokat először aggasztották a Korea-közi csúcstalálkozón megszületett katonai megállapodások, mert úgy gondolta, hogy általuk romlani fog a harckészültség, közben viszont csak lassan halad az észak-koreai atomfegyverek leszerelése. A dél-koreai hadsereg és az országban állomásozó amerikai erők gyakran tartottak olyan gyakorlatokat, amelyeket most már nem tudnának megtartani. Közös hadgyakorlatuk június óta nem volt. Szerdán azonban megtartották Washingtonban az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter évenkénti tanácskozását, és ezen megállapodtak egy stratégiai kerettervben, amely arról szól, hogy hogyan működik majd egyesített védelmi mechanizmusuk, miután az amerikai erők átadják a dél-koreaiaknak a háborús műveleti ellenőrzést.

James Mattis amerikai védelmi miniszter a tanácskozás után sajtótájékoztatója szerint már támogatásáról biztosította a Korea-közi katonai megállapodásokat. Mun Dzse In dél-koreai elnök csütörtökön a szöuli parlamentben bejelentette, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „hamarosan" ellátogat Szöulba, de ennél pontosabban nem jelezte előre a látogatást.