Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem hosszabbítanák a minszki folyamatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 12. 18:04

Petro Porosenko ukrán elnök kizárta annak lehetőségét, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó minszki folyamatot meghosszabbítsák a jövő évre.

Porosenko pénteken Kijevben a Jaltai Európai Stratégia (YES) elnevezésű nemzetközi fórumon bejelentette: arra kérte a kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott összekötő csoportban Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt államfőt, hogy vonja vissza azt a nyilatkozatát, amely szerint a minszki folyamat a jövő évre meghosszabbítható.
Az ukrán elnök leszögezte, hogy a minszki megállapodások minden pontjának még idén teljesülnie kell, mert – mint fogalmazott “Ukrajna már így is nagy árat fizetett" a válság miatt. Az államfő szerint ideje rátérni annak megvitatására, milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az orosz csapatokat és fegyvereket teljesen kivonják Ukrajna területéről, valamint helyreálljon az ukrán ellenőrzés az Oroszország menti teljes határszakaszon.
Porosenko ismételten hangsúlyozta, hogy a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus nem belső válság, hanem orosz agresszió.

A fórumon részt vevő Leonyid Kucsma újságírók érdeklődésére közölte, hogy Porosenko azt nem mondta, mi lesz akkor, ha az év végéig nem teljesülnek a minszki megállapodásban foglaltak. Szavai szerint az államfő annyit mondott, hogy ukrán részről mindent meg kell tenni a jegyzőkönyvben foglaltak teljesülésért.
Orosz források emlékeztetnek arra, Kijev vállalta, hogy alkotmányreformot visz végbe, amelyben figyelembe veszik a Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek “sajátosságait", és ennek is egyéb rendelkezések mellett az év végéig teljesülnie kell.

Az ukrán törvényhozás augusztus 31-én hagyta jóvá első olvasásban az úgynevezett decentralizációs alkotmánymódosítást, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek, beleértve a jelenleg szakadár megszállás alatt lévő területeket is. Az előterjesztés komoly belpolitikai vihart kavart, a szavazás után radikális tüntetők rohamozták meg a parlament épületét, ami halálos áldozatokat is követelő véres összecsapásba torkollott rendvédelmi szervekkel. Az alaptörvény módosításának végleges elfogadásához kétharmados többség szükséges, ami jelenleg nincs meg a törvényhozásban. Egyelőre nem tudni, mikor kerül napirendre az alkotmánymódosítás végleges szavazása.
Kucsma korábban kifejtette azon véleményét, hogy a minszki folyamatot akkor is folytatni kell, ha a megállapodásban foglaltak nem teljesülnek az év végéig. Orosz források szerint erre az álláspontra helyezkedett korábban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke és ettől a szakadár “népköztársaságok" képviselői sem zárkóznak el.

Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadója pénteken Moszkvában újságírók előtt kijelentette, hogy egyelőre nincs szó a minszki folyamat 2016-ra történő meghosszabbításáról. Szavai szerint minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy a jegyzőkönyvben foglaltak még idén teljesüljenek. Nem zárta ki ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy a normandiai négyek, azaz Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország vezetői szükség esetén megállapodjanak a teljesítési határidő meghosszabbításáról a jövő évre.