Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem kér az iraki kurd autonóm régió a lázadókból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 3. 13:36

A Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) ki kell vonulnia az iraki kurd területről, így meg lehetne előzni, hogy a török légierő támadásainak polgári áldozatai legyenek – olvasható az iraki kurd autonóm régió hétvégén kiadott közleményében.

Maszúd Barzaninak, az autonóm régió elnökének irodája felszólította a kurd lázadócsoportot, hogy vonja ki fegyvereseit e területről, mert csak így lehet megelőzni, hogy civilek haljanak meg a török katonai akciók miatt. A közlemény egyben elítélte Törökországot, amiért polgári lakosok házai ellen is légitámadásokat intézett Irak északnyugati részén. A régió egyúttal felszólította a szemben álló feleket, hogy újítsák fel korábban megszakadt béketárgyalásaikat.

Az elmúlt napok eseményeinek tükrében valóban úgy tűnik, hogy a török kormány és a PKK között 2012-ben megindult békefolyamat zsákutcába jutott. Miközben az iraki kurd harcosok, a pesmergák Szaddám Huszein rezsimjének fennállása óta az Egyesült Államok közeli szövetségesei, a PKK véres harcokat folytatott a NATO-szövetséges Törökország ellen, és ezért Washington terrorszervezetként tartja számon.

Ankara hosszas vonakodás után egy héttel ezelőtt kezdte el bombázni az Iszlám Állam szíriai állásait, továbbá engedélyezte az Egyesült Államoknak, hogy a terrorszervezet elleni fellépéshez használja a törökországi légitámaszpontokat. Ezzel egyidejűleg a török kormány a betiltott PKK észak-iraki bázisaira is csapásokat mért, sőt kedden befejezettnek nyilvánította a török–kurd békefolyamatot. Recep Tayyip Erdogan államfő azzal indokolta ezt, hogy szerinte „nem lehetséges a békefolyamat folytatása olyanokkal, akik aláássák Törökország egységét és integritását".