Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német védelmi miniszter: a NATO-ban méltányosságra és közös értékekre is szükség van

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. február 16. 9:30

A NATO-ban a védelmi kiadások mellett a politikai döntésekben is a méltányosságon alapuló, tisztességes együttműködésre van szükség, és közös értékeknek is érvényesülniük kell a szövetségben – mondta a német védelmi miniszter február 15-én, pénteken az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Ursula von der Leyen a tanácskozást megnyitó beszédében kiemelte: az Egyesült Államok jogosan sürgeti a NATO-tagoktól a védelmi kiadások növelését, és Németország fokozza is erőfeszítéseit, 10 év alatt – 2024-ig – 80 százalékkal növeli védelmi költségvetését, és kiáll azon közös cél mellett, hogy a védelmi kiadásokat a hazai össztermék (GDP) 2 százalékához kell közelíteni. Azonban a méltányosságnak a katonai tehermegosztás mellett a politikai döntéshozatalban is érvényesülnie kell – tette hozzá a miniszter.

A NATO afganisztáni küldetésével kapcsolatban leszögezte: továbbra is valamennyi misszió alapelve, hogy „együtt vonulunk be, és együtt vonulunk ki". Aláhúzta, hogy a NATO-nak a közös érdekek mellett a közös értékeken is alapuló szövetségnek kell lennie. „Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezt nem mindig sikerül megvalósítani" – jegyezte meg. Németország azt az álláspontot képviseli, hogy „nem vagyunk semlegesek, a szabadság és az emberi méltóság, a demokrácia és a joguralom oldalán állunk" – mondta Ursula von der Leyen.