Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Novemberben Washingtonba látogathat Netanjahu

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 12. 10:29

Novemberben valószínűleg Washingtonba látogat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – közölte pénteken az amerikai fővárosban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Earnest újságíróknak kijelentette, hogy a várakozásai szerint Barack Obama amerikai elnök és Benjámin Netanjahu valamikor november elején találkozik majd – első ízben az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló júliusi megállapodás után -, de az időpontról még nem született végső megállapodás.
Obama telefonon beszélt Netanjahuval az izraeli kormányfő márciusi újraválasztását, és a Bécsben megkötött iráni atomalkut követően is. A fehér házi szóvivő szerint a két eszmecsere kifejezte “az elnök mély elkötelezettségét" az amerikai-izraeli biztonsági együttműködés iránt. Earnest szerint Obama és Netanjahu egy új 10 éves megállapodásról fog tárgyalni a biztonsági kooperáció terén.

Az egyaránt 2009-ben hivatalba lépett két vezető régóta feszült viszonya márciusban érte el a mélypontját, amikor Netanjahu a kongresszusi republikánusok – és nem az amerikai kormány meghívására – Washingtonba utazott, ahol az Iránnal való megegyezés ellen érvelt a kongresszus két háza előtt. Obama ekkor nem is volt hajlandó fogadni az izraeli kormányfőt.
A két kormány között amiatt is kiéleződött az ellentét, hogy Netanjahu az újraválasztását megelőzően leszögezte, hogy nem hajlandó támogatni a palesztin állam létrehozását. A politikus később visszakozott ettől a kijelentésétől.