Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama 300 katonai tanácsadót küld Irakba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 20. 13:35

Barack Obama amerikai elnök június 19-én, csütörtökön bejelentette, hogy egy átfogó cselekvési terv keretében mintegy 300 katonai tanácsadót küld vissza Irakba a bagdadi kormánnyal való koordináció javítása érdekében.

„Amerikai harci egységek nem vesznek részt ismét az iraki harcokban" – hangsúlyozta a Fehér Házban Obama elnök.

Közölte, hogy az Egyesült Államok és Irak Bagdadban és az ország északi részén közös műveleti központot hoz létre. A Pentagonra hivatkozó sajtóértesülések szerint az amerikai katonák, akik a hadsereg zöldsapkásai és rangerei, valamint a haditengerészet SEAL egységeiből kerülnek ki, az iraki hadosztályok főhadiszállásain folytatnak majd tanácsadói, hírszerzői és kiképzői tevékenységet.

Az iraki fegyveres erők tanácsadókkal való ellátása mellett az Egyesült Államok megerősítette bagdadi nagykövetségének védelmét, növelte a térségbeli hírszerző és megfigyelő tevékenységét – amelynek eredményeit megosztja az iraki kormánnyal -, növelte az iraki fegyveres erőknek nyújtott támogatást és katonai eszközöket vont össze a régióban, amelyekkel szükség esetén képes lesz majd célzott csapásokat mérni az Irakban jelentős területeket elfoglaló Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű, szélsőséges iszlamista milíciára.

A konkrét csapásokkal kapcsolatban az elnök konzultálni kíván a kongresszussal.

Obama bejelentette: a hét végén a Közel-Keletre és Európába küldi John Kerry külügyminisztert, hogy egy széleskörű terrorellenes összefogásról tárgyaljon.

Az amerikai elnök felszólította az iraki vezetőket, hogy emelkedjenek felül nézeteltéréseiken és fogjanak össze a válság politikai megoldása érdekében. Hangsúlyozta, hogy Irak problémáit csakis az irakiak tudják megoldani.

Noha az amerikai vezetés az utóbbi napokban jelezte, egy olyan kormányt látna szívesen Bagdadban, amelynek nem Núri al-Máliki lenne a vezetője, Obama nem sürgette az iraki miniszterelnök távozását. Ehelyett azt mondta, hogy az ország vezetőinek befogadó politikát kellene folytatniuk, és hogy nem Amerika dolga az irakiak vezetőinek kiválasztása.

Az elnök hangot adott azon véleményének, hogy Irán pozitív szerepet tud játszani Irakban, ha azt az üzenetet fogalmazza meg, hogy Irak csak akkor maradhat egyben, ha minden oldal érdekeit tiszteletben tartják. Elmondta, hogy Washington megüzente Teheránnak: ne bátorítson olyan lépéseket, amelyek polgárháborúhoz vezetnek. Kijelentette, hogy valószínűleg súlyosbítaná a helyzetet, ha Irán kizárólag a síita vezetésű iraki kormány fegyveres támogatása révén jelenne meg a konfliktusban.

Barack Obama leszögezte: az Egyesült Államoknak nemzeti érdeke, hogy megakadályozza a polgárháborút Irakban.