Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olajvezetéket őrző iraki katonákat öltek meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 12. 8:40

Ismeretlen fegyveresek megöltek tizenöt kormánykatonát február 11-én, kedd hajnalban Irak északi részén, miután rátámadtak a hadsereg egyik táborára.

Az eset Ninive tartomány székhelyétől, Moszultól délre fekvő környéken, Ain-el-Dzsahís településnél történt. A katonák a közeli olajvezetéket őrizték. Egészségügyi tisztségviselők szerint a támadók nyolc katonát lefejeztek, a többiekkel lőfegyverrel végeztek.

Moszul a felkelők egykori fellegvára, a térségben szinte mindennaposak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi erőinek támadásai.

Az országban egy éve újabb terrorhullám indult, amelyben a halálos áldozatok száma már megközelíti a 2008-ban tapasztalt mértéket. A kormány adatai szerint csupán idén januárban több mint ezer ember vesztette életét a különböző erőszakos cselekményekben. A támadások nagyobb része a főváros, Bagdad környékére, az ország többségükben szunniták lakta nyugati és északi részére összpontosulnak.

Az iraki parlament elnöke, Uszáma an-Nudzsajfi, az ország legmagasabb rangú szunnita politikusa hétfőn kis híján pokolgépes merénylet áldozata lett Moszul környékén. Az út mentén elhelyezett robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor az őt szállító gépkocsioszlop asz-Szalám településen haladt át. A robbanásban erősen megrongálódott a testőreit szállító gépkocsi, a bent ülők megsebesültek. A politikus sértetlen maradt.