Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Olimpiai fegyverszünetet” sürgetett az ENSZ főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 6. 15:58

A szocsi téli olimpia idejére fegyverszünetre szólította fel a világ különböző részein zajló fegyveres konfliktusok résztvevőit február 6-án, csütörtökön az ENSZ főtitkára és az orosz külügyminisztérium.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) Szocsiban, egy nappal a játékok ünnepélyes megnyitója előtt tartott ülésén Ban Ki Mun a katonai összecsapásokat tragédiának nevezte, külön említve Szíriát, Dél-Szudánt és a Közép-afrikai Köztársaságot. A világszervezet vezetője reményének adott hangot, hogy egy ilyen fegyverszünet lehetővé tenné a létfontosságú humanitárius segélyek eljuttatását a szenvedők számára.

Ban Ki Mun emellett a mássággal szembeni hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére is felszólított a NOB tanácskozásán. Azt mondta, hogy „számos hagyományos és nem hagyományos szexuális beállítottságú sportoló szólal fel az előítéletek ellen és mindannyiunknak fel kell emelni szavunkat az LGBT (leszbikus, meleg, biszexuális, illetve transznemű) közösséghez tartozók elleni támadások miatt. Fel kell lépnünk a letartóztatásuk, bebörtönzésük, diszkriminatív korlátozásuk ellen".

Oroszországban törvény tiltja a homoszexualitás népszerűsítését a kiskorúak körében. A jogszabály miatt heves bírálatok érték a Kremlt.

A külföldi állami vezetők közül többen, így a francia és a német államfő is távol marad a szocsi téli olimpiától, mások nem vesznek részt a megnyitó ünnepségen. Néhány nyugati politikus viszont jelezte, hogy tüntetőleg egynemű párjával jelenik meg Szocsiban a nyilvánosság előtt.

Az ENSZ-főtitkáréhoz hasonló fegyverletételt szorgalmazó felhívást tett közzé az orosz külügyminisztérium is, amely elsősorban Szíriában sürgetett „olimpiai fegyverszünetet". A közleményben emlékeztet arra, hogy a tavaly november 6-án orosz kezdeményezésre fogadta el az ENSZ közgyűlése azt a határozatot, amely a sport és az olimpiai eszmék megvalósítása révén egy békés, boldogabb élet megteremtése mellett foglal állást a világban és amely olimpiai fegyverszünet betartására szólítja fel a tagállamokat együtt és külön-külön is.

Az orosz külügyi közlemény emlékeztet arra, hogy az olimpiai fegyverszünet gyökerei az ókori Görögországig nyúlnak vissza, amikor az olimpiák idején minden háborút és konfliktust beszüntettek.

Szocsiban utolsó szakaszához érkezett az olimpiai staféta. Más neves külföldi és orosz hivatalos személyiségek mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is futott az olimpiai lánggal és pénteken ott lesz az ünnepélyes megnyitón, a Fist olimpiai stadionban.