Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Generációváltás előtt a radarrendszer

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. február 6. 15:10

2014-ben sorsdöntő időszak kezdődik az MH 54. Veszprém Radarezred életében: technikai generációváltás előtt állunk – jelentette ki Vörös Zoltán alezredes, az ezred megbízott parancsnoka a rádiótechnikai csapatok napja alkalmából Veszprémben megrendezett ünnepi állománygyűlésen, február 6-án.

Vörös Zoltán alezredes rövid köszöntőjében utalt arra, hogy a tavalyi évben is sok feladat hárult az ezredre, idén pedig az új, háromdimenziós radaroknak köszönhetően fontos korszak veszi kezdetét.

Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelét. Hallhattuk: a szakterület kiemelt fontosságát jelzi az is, hogy ma már a NATO-radarprogram keretében hazánk a kor technológiai színvonalán álló, korszerű háromdimenziós radarkészülék telepítésével, üzemeltetésével a szövetségi rendszerben megvalósuló, integrált légtérvédelem szerves része lesz.

1595966734
Benkő Tibor vezérezredes levélben köszönte meg a radaros katonák munkáját

Mint ahogyan a Honvéd Vezérkar főnök fogalmazott: a 3D-s radarok hadrendbe állásával megváltozik az észak-atlanti szövetség alárendeltségébe tartozó légtér-ellenőrzési struktúra is: az átalakítás keretében kivonják a rendszerből a 21. és a 22. radarszázadot. Dr. Benkő Tibor vezérezredes a tavalyi év kiemelkedő eseményének nevezte a medinai 3D-s radarnak helyet adó épület átadását.

Illés Attila ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal kutatás-fejlesztési, minőségbiztosítási és biztonsági beruházási igazgatóság igazgatója ünnepi beszédében felelevenítette a dr. Bay Zoltán professzor által vezetett kutatócsoport nemzetközi szinten is úttörő munkáját, amelynek eredményeként 1946. február 6-án saját konstrukciójú és gyártású radarjaikkal sikerült megmérniük a Föld és a Hold közötti távolságot.

1595966735
Illés Attila ezredes: a 3D-s radarok tesztüzeme során a kezelők teljes mértékben megismerték az eszközöket

Az igazgató felvázolta a 3D-s radarprogram eddigi főbb állomásait is, megemlítve többek között azt, hogy a munkafolyamat során az olasz fél megismerte és elismerte a magyar radaros szakemberek kitűnő szaktudását.

„Kijelenthetem, hogy jó katonai radarok állnak majd rendszerbe" – szögezte le az ezredes.

A rádiótechnikai csapatok napja alkalmából Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, légierő haderőnem főnökség hadműveleti és kiképzési főnöke, Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, valamint Vörös Zoltán alezredes elismeréseket adtak át.

1595966735
Kiemelkedő munkája miatt a teljes 11. radarszázad is elismerésben részesült

Az ünnepséget a Honvéd Táncszínház műsora zárta.

Fotó: a szerző felvételei