Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet egy afganisztáni rendőrkapitányság ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 3. 8:26

Öngyilkos merényletet követtek el december 2-án, hétfőn hajnalban a kelet-afganisztáni Vardak tartomány egy körzeti rendőrkapitánysága ellen, a támadásban négy rendőr meghalt, sokan megsebesültek – közölte egy tartományi forrás.

„Egy terrorista helyi idő szerint 6 óra körül egy robbanóanyaggal megrakott teherautóval nekihajtott a Nerk körzeti kapitányság épületének. A robbanás következtében négy rendőr mártírhalált halt, és 17-en megsebesültek" – mondta el a főváros közeli tartomány kormányának szóvivője.

A merényletet a tálib lázadók vállalták magukra. A sebesültek között van a Kabultól délnyugatra fekvő település rendőrparancsnoka is – közölte Mohammad Hanif Hanifi, a körzet kormányzója. Négy rendőr állapota válságos. A robbanás letarolta a rendőrkapitányság épületét, de több közeli házat és üzletet is megrongált.

A lázadók 2005-ben, négy évvel a hatalomból való elűzésük után tértek vissza ebbe a félmilliós, többségében pastu lakosságú afgán tartományba, amelynek székhelye, Maidansar az ország fővárosától mindössze 35 kilométerrel van nyugatra. Helyi tisztségviselők szerint Vardak tartomány nyolc körzetének több mint a felét azóta a lázadók ellenőrzik.

Az afgán hadsereg és rendőrség veszteségei ugrásszerűen megnőttek idén, amióta az országban lévő amerikai és NATO-erők a harci műveletekről inkább tanácsadói, támogatói szerepre álltak át. A tervek szerint 2014 végéig a nemzetközi biztonsági erők kivonulnak a közép-ázsiai országból, és a biztonsági feladatokat teljes egészében az afgán fegyveres erők veszik át.