Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óriási csapást mértek a Boko Haramra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 16. 20:39

Leverték a Boko Haram terrorszervezet iszlamistáit a harcok által leginkább érintett északkelet-nigériai szövetségi államban, a háború véget ért – mondta el Borno kormányzója, Kashim Shettima az AFP francia hírügynökségnek adott december 15-i, csütörtöki interjújában.

Bár a Boko Haram harcosai továbbra sem riadnak vissza a merényletektől, májusig minden menekülttábor bezár Bornóban, és hazatérhetnek az otthonukból az iszlamisták által elűzött százezrek. Akik a hazatérés mellett döntenek, azokat a kormány támogatni fogja – jelezte Shettima.

Múlt pénteken két női öngyilkos merénylő legalább 45 embert rántott magával a halálba, vasárnap pedig két kislány röpítette levegőbe magát Maidugurinak, Borno székhelyének egyik piacán. Shettima szerint ezek a támadások a szélsőségesek gyengeségére, nem pedig erejére mutatnak.

A több mint 1 millió lakosú Maidugurit két évvel ezelőtt csaknem elfoglalták a Boko Haram harcosai. Akkoriban a terrorszervezet Borno 27 körzetéből 20-at az ellenőrzése alatt tartott.

„Mára azonban sikerült legyőzni őket" – örvendezett Shettima. „Mindenhonnan kiűztük őket, és többé nincsenek olyan helyzetben, hogy Nigéria bármelyik részére is rátegyék a kezüket."

A terrorszervezet hét éve harcol egy a konzervatív iszlámon nyugvó állam létrehozásáért Nigéria muzulmán többségű északkeleti részén. A csoport számtalan támadást követett el a rendőrség, a hadsereg, valamint templomok és iskolák ellen. A konfliktus több mint 20 ezer emberéletet követelt 2009 óta, és legalább 2,6 millióan menekültek el az erőszak elől.

Az ENSZ a belső menekültek nagy száma és élelmezésük megoldatlansága miatt humanitárius katasztrófától tart.

A Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint mintegy 4,7 millió nigériai van ráutalva az élelmiszersegélyekre, 400 ezer gyereket pedig éhhalál fenyeget.