Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország a jelenlegi afgán hatalom fennmaradását segíti a nemzetközi erők kivonulása után is

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 12. 9:11

Oroszország segíteni fogja a jelenlegi afganisztáni hatalmat abban, hogy ellenőrzése alatt tartsa a helyzetet az országban azt követően is, hogy onnan kivonulnak a nemzetközi biztonsági erők – közölte Vlagyimir Putyin a Független Államok Közössége tagállamainak hírszerzési vezetőit fogadva július 10-én, csütörtökön.

Az orosz elnök a Moszkva környéki novo-ogarjovói rezidenciáján tartott megbeszélésen a Kreml és közép-ázsiai szövetségesei évek óta hangoztatott aggodalmát ismételte meg. Hangsúlyozta: Oroszország és a közép-ázsiai államok biztonságát veszélyezteti, hogy a NATO az év végére kivonja valamennyi harcoló alakulatát Afganisztánból.

„Mindannyian tökéletesen értjük és folyamatosan arról beszélünk, hogy ettől (a biztonsági erők kivonulásától) nem lesz jobb és nem lesz nyugodtabb a helyzet, és az események bárminemű alakulására fel kell készülnünk" – mondta.

„Természetesen reméljük a legjobbakat, és abból indulunk ki, hogy a hivatalos (afgán) hatalom kezében tartja majd az ellenőrzést a helyzet felett. Mindenféle módon segíteni fogunk ebben" – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

A politikus azt is kijelentette, hogy Oroszország a továbbiakban is segítséget nyújt a szakemberképzésben a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamai titkosszolgálatainak. Arra szólította fel a hírszerzési szolgálatok vezetőit, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket a hatékonyabb munka érdekében.

A FÁK-tagállamok hírszerzési, titkosszolgálati vezetőinek moszkvai tanácskozásán nem vett részt sem az Afganisztánnal határos Türkmenisztán, sem pedig Ukrajna képviselője.