Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Nigériában: sok halott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 6. 11:15

A nigériai fegyveres erők és a Boko Haram iszlamista terrorhálózat legutóbbi összecsapásaiban legkevesebb harmincöten vesztették életüket Nigéria északkeleti részén, Borno szövetségi államban.

A Boko Haram terrorszervezet fegyveresei augusztus 4-én, vasárnap megtámadtak egy rendőrőrsöt a kameruni határ közelében fekvő Bama városában. A támadást sikeresen visszaverték – áll a rendőrség közleményében.

Sagir Musa rendőrségi szóvivő elmondta azt is, hogy a harcokban egy rendőr és tizenhét lázadó vesztette életét, két katona pedig megsebesült. Az iszlamistáktól négy kamiont, három motorkerékpárt, tucatnyi robbanószerkezetet, három rakétavető gránátot, valamint tíz AK-47-es típusú gépkarabélyt koboztak el.

A lázadók ezzel egy időben egy másik támadást is végrehajtottak a Malam Fatori városában található katonai támaszpontnál. A tűzpárbaj tizenhét halálos áldozattal járt: két katona és tizenöt iszlamista halt meg.

Goodluck Jonathan államfő májusban rendkívüli állapotot hirdetett ki három szövetségi államban, valamint offenzívát indított az iszlamisták központjának számító régióban. Mindez nem bizonyult elégségesnek, így Nigéria múlt héten megkezdte csapatai egy részének kivonását a közeli Maliból, így is erősítve a hazai terrorellenes műveleteket.

A Boko Haram lázadószervezet és a belőle kivált csoportok iszlám törvények szerint működő államot akarnak létrehozni az ország főleg muzulmánok lakta északi részén. A terrorszervezet 2009 óta már több ezer ember haláláért tehető felelőssé. Számos öngyilkos-, illetve pokolgépes merényletet is végrehajtottak, általában kormánytisztviselők, vallási vezetők és keresztény templomok ellen. A nigériai központi kormány ellen folytatott gerillahadjáratuk jelenti a legnagyobb veszélyt az Afrika legnagyobb olajexportőrének számító Nigéria stabilitására.