Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól kifőzték

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. augusztus 6. 12:27

A katona lehet halott, de jóllakottnak kell lennie! – ez a Bonaparte Napóleonnak tulajdonított elvárás a háborúk idején sokszor megvalósíthatatlannak bizonyult. A két világháborúban sok magyar katonát csak saját leleményessége és a szakácsok találékonysága mentett meg az éhhaláltól.

1595958057
Megszállottan rajong a régi szakácskönyvekért Ács Imre. A kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium gasztronómiatanárának országosan elismert gyűjteményében számos, kimondottan a háborúk idejére összeállított kötet is található. A Hogyan lehet olcsón jól főzni?, a Háborús főzőkönyv, az Ízletes hadiételek, a Filléres főzés, a Száraz süteményt a harctérre, a Takarékos magyar konyha receptjei bizonyítják, hogy egy kis fantáziával minden nyersanyag pótolható, olcsón és a „nincsből" is lehet csodákat alkotni.

– A háború elhúzódásával az élelmiszertartalékok gyorsan fogytak, egyre nagyobb nehézségekbe ütközött az utánpótlás biztosítása. A fronton ugyanis azok az életerős férfiak harcoltak, akik korábban a földeken dolgoztak és állatokat tenyésztettek. Élelmiszereket előállító gazdákból tehát élelmiszert fogyasztó katonákká váltak – mondja Ács Imre.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 9-én, pénteken megjelenő számában!)