Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsaptak a húszi felkelők és az al-Kaida szövetségesei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 20. 11:36

Összecsaptak síita húszi felkelők és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnyával szövetségben álló szunnita törzsek tagjai Dél-Jemenben, s a harcokban legkevesebb tizennégyen meghaltak – mondták el február 19-én, csütörtökön szemtanúk.

Helyi idő szerint február 18-án, szerda este Radaa városában támadták meg a szunnita fegyveresek a húszik hadállásait. Az Al-Masdar Online című jemeni híroldal információi szerint tucatnyi húszi vesztette életét az összecsapásban, ők pedig két támadóval végeztek.

Jemen gyakorlatilag az összeomlás szélén áll azóta, hogy január 22-én Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök és a kormány benyújtotta lemondását az Irán által támogatott húszik nyomására.

Az előző hónapban a síita csoportosulás kiterjesztette a fennhatósága alatt lévő területeket, február 6-án pedig feloszlatta a parlamentet, és bejelentette, hogy két éven át ideiglenesen egy elnöki tanács irányítja az országot.

Múlt vasárnap a jemeni síita lázadók tevékenységének elítéléséről szóló javaslatot fogadott el egyhangúlag az ENSZ Biztonsági Tanácsa, felszólítva a húszi fegyvereseket, hogy azonnal mondjanak le a hatalomról, engedjék szabadon az elnököt, és üljenek tárgyalóasztalhoz a válság rendezése érdekében.

 

Ezen a héten harcok kezdődtek a húszi lázadók által lemondatott jemeni elnökhöz hű erők és a húszik között, hétfőn pedig többórás harcok után Hádi csapatainak sikerült visszafoglalniuk a húsziktól több kormányzati épületet az ország déli részén fekvő Ádenben.