Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt ukrán katonát vádolnak háborús bűnökkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 9. 20:43

Kelet-Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítottak meg pénteken az orosz hatóságok öt ukrán katonát, akik a hét elején lépték át az ukrán-orosz határt. Mintegy négyszáz ukrán katona lépte át a határt a hét elején.

Moszkva azt állítja, hogy a katonák nem akarnak tovább harcolni, míg Kijev szerint azért kényszerültek a határátlépésére, mert az oroszbarát szakadárok elleni harcban kifogytak a lőszerből.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője, Vlagyimir Markin azt Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy öt ukrán katonát vettek őrizetbe. Az ukrán 72. gépesített dandár parancsnokát, Ivan Vojtenkót, helyettesét Vitalij Dubinjankót, Olekszandr Poljakov harckocsizászlóalj-parancsnokot, továbbá Olekszandr Ohrimenko törzsfőnököt és Dmitro Usztilko századparancsnokot.

Az orosz nyomozóhatóság szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a 72. gépesített dandár Ivan Vojtenko parancsára lőtte nehézfegyverekkel Luhanszk megyében Krasznopartizanszk és Krasznodon településeket. A támadásban legalább tíz civil megsebesült, húsz épület és létesítmény romba dőlt. Az őrizetbe vett katonák ugyan elismerték, különböző fegyvereket vetettek be, de cáfolták, hogy azokat a békés lakosság ellen használták volna.

Markin szerint nem kizárt, hogy a bevetett fegyverek között voltak olyanok is, amelyek használatát nemzetközi egyezmények tiltják.

A szóvivő hangsúlyozta, vizsgálják azt is, hogy a katonáknak van-e közük azokhoz az esetekhez, amikor orosz területeket értek lövések Ukrajnából.