Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Párizs a Perzsa-öbölbe küldi a francia repülőgép-hordozót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 16. 12:35

A francia kormányzat a Perzsa-(Arab-)öbölbe küldi a Charles de Gaulle repülőgép-hordozót, hogy szükség esetén fokozhassák az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni iraki hadműveleteket – jelentette be január 14-én, szerdán a francia elnök a hajó fedélzetén.

Franciaország az egyik első állam volt, amely csatlakozott az IÁ ellen küzdő, amerikaiak vezette nemzetközi koalícióhoz. Már hónapok óta részt vesz az IÁ állásai elleni légicsapásokban, de csak Irakban, miközben a dzsihadista szervezet a szomszédos Szíriában is jelentős területeket foglalt el.

Francois Hollande a francia partok előtt hajózó repülőgép-hordozón elmondott beszédében ismét sajnálkozott amiatt, hogy a nemzetközi közösség 2013 nyara végén nem avatkozott be katonailag Szíriában, nem akadályozta meg a mészárlást és azt, hogy a szélsőségesek újabb területeket nyerjenek.

„A nemzetközi közösségnek már 2013 augusztusa végén, szeptembere elején cselekednie kellett volna. Franciaország készen állt, a tervek megvoltak, a parancsokat már kiadták. De egy másik utat választottak, és ennek most látjuk az eredményét" – jelentette ki.

A szíriai katonai beavatkozás gondolata annak hatására merült fel akkor a nemzetközi közösségben, hogy kiderült: Szíriában vegyi fegyvert vetettek be a civil lakosság ellen. Barack Obama amerikai elnök azonban végül nem tette meg a döntő lépést, nem indította el a szíriai beavatkozást.

Azóta mind Irakban, mind Szíriában megerősödött az IÁ. Egy amerikai vezetésű nemzetközi koalíció tavaly szeptember óta légitámadásokat hajt végre ellene.

Noha az Iszlám Államot az amerikaiak és néhány szövetségesük Szíriában is támadja, Franciaország csak Irakban vesz részt a műveletben.