Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Partraszállási gyakorlatot hajtott végre a kínai haditengerészet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 28. 14:23

A kínai haditengerészet négy hajója járőrtevékenységét és partraszállási gyakorlatát befejezve visszatért a Dél-kínai-tenger vizeiről, ahol eljutott a Kína legdélibb területére – jelentette a kínai média március 27-én, szerdán.

Az elterjedtebb nevén James zátonyként emlegetett, kínaiul Cengmu zátonynak nevezett terület csaknem 1800 kilométerre található a szárazföldi Kína partjaitól és alig 80 kilométere Malajziától. A kínai haditengerészet korábban 1983-ban, 1994-ben és 2010-ben is járt ott. Kína már korábban szuverenitását jelképező követ állított a zátonyon, amelyet Malajzia és Tajvan is magáénak tekint.
A legfrissebb beszámolók szerint a hadihajók teljes legénysége esküt tett a zátony közelében. Kifejezésre juttatták eltökéltségüket arra, hogy megvédjék az ország tengeri területei feletti szuverenitását – áll a beszámolóban.

A hajók a több környékbeli állam által vitatott hovatartozású Spratly-szigeteknél is járőröztek, ezenkívül kínai ellenőrzés alatt álló területen egy rombolóval, két fregattal és egy kétéltű partraszállító hajójával tengeri gyakorlatot hajtottak végre.
A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap beszámolója szerint a gyakorlaton hajóról felszálló helikopterek, úszó csapatszállító harcjárművek és légi támogatást nyújtó, szárazföldi telepítésű vadászgépek, illetve bombázók is részt vettek.
A hongkongi South China Morning Post című lapban megszólaló szakértők szerint új jelenségről van szó, korábban ugyanis nem volt jellemző, hogy Kína ilyen távoli tengeri területeken, ilyen korszerű haditechnika bevetésével tartson hadgyakorlatot.
Megfigyelők emlékeztetnek arra is, hogy a kínai hadsereg éppen 25 évvel korábban foglalt el hat zátonyt a Spratly-szigetek többségét uraló Vietnamtól. Úgy vélik, Kína most meglehetősen erős és határozott üzenetet küldött a vele vitában álló szomszédainak: elszántan meg kívánja védeni érdekeit a Dél-kínai-tengeri területeken.

A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség egy másik, ugyancsak friss jelentésében arról számolt be, hogy két kínai őrhajó visszatért 12 napos dél-kínai-tengeri körútjáról. Járőrözéseik során több alkalommal is feltartóztattak külföldi hajókat, amelyek a jelentés szerint illegális tevékenységet folytattak, és amelyek ellen – mint a tudósítás fogalmaz – hatékonyan felléptek.