Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példátlan hevességgel bombázták Damaszkusz egyik negyedét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 3. 16:41

A szíriai légierő példátlan hevességgel bombázta szeptember 2-án, kedden a kormányellenes felkelők kezén lévő, Dzsobár nevű negyedet Damaszkusz keleti részén – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet.

A tájékoztatás szerint a nap folyamán huszonöt légicsapás érte a stratégiai fontosságú kerületet, amelynek elfoglalására hat nappal ezelőtt indított offenzívát a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg. A kormányerők a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet harcosaival kiegészülve próbálják hatalmukba keríteni az ellenzéki erők által tavaly nyáron elfoglalt negyedet.

„Ez volt a leghevesebb bombázás a lázadók uralta városrész elleni katonai offenzíva kezdete óta" – közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója az AFP francia hírügynökséggel.

Az ellenzéki csoportosulás arról számolt be, hogy a fegyveres erők tagjai felkelők tucatjaival végeztek az offenzíva kezdete óta, az áldozatok pontos száma azonban ismeretlen. Rámi Abder-Rahmán elmondta, hogy a negyed peremén állomásozó katonák egyelőre a légi támogatás ellenére sem tudtak benyomulni Dzsobárba.

A szíriai kormány a kerület elfoglalása után a szintén a lázadók kezén lévő Gúta ellen tervez hadjáratot indítani. A hadsereg katonái augusztus közepén átvették az ellenőrzést a Damaszkusztól mintegy 10 kilométerre délkeletre fekvő Mleiha felett, ha Dzsobárt is sikerül a hatalmukba keríteniük, az szakértők szerint jelentősen megkönnyíti a felkelők egyik térségbeli fellegvárának számító Gúta visszafoglalását.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 190 ezret.