Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pentagon: Szíria megkezdte maradék vegyi fegyvereinek átadását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 21. 22:32

Biztonsági aggodalmakkal indokolt késedelmét követően Szíria hozzálátott maradék vegyifegyver-készleteinek átadásához – közölte május 20-án, kedden az amerikai védelmi minisztérium.

„A szállítást most készítik elő, mialatt mi beszélünk róla" – mondta újságíróknak John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös missziója – amely a szíriai vegyi fegyverek tavaly elrendelt leszerelését felügyeli – nem sokkal korábban jelentette be, hogy Szíria megsemmisítette teljes isopropanol-készletét, amely a szarin ideggáz gyártásának egyik alapanyaga.

„Jelenleg Szíria vegyi fegyverként használható anyagainak 7,2 százaléka van még az országban, gyors elszállításra várva a további megsemmisítés céljából. Az Egyesített Misszió felszólítja a szíriai hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban hajtsák végre ezt a feladatot" – szögezte le nyilatkozatában az ENSZ-OPCW misszió.

A szíriai rezsimnek április végéig kellett volna gondoskodnia arról, hogy valamennyi vegyi fegyverét elszállítsák az országból. A tervek szerint június 30-ra már meg is kell semmisíteni azokat, a Földközi-tengeren tartózkodó, Cape Ray nevű amerikai hajó fedélzetén. Lebontásra vár emellett még tucatnyi olyan szíriai objektum, amely e fegyvereknek gyártását és tárolását szolgálta.

Szíria orosz nyomásra, tavaly októberben csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez, két hónappal azután, hogy egy több száz halálos áldozatot követelő, Damaszkusz környéki szaringáz-támadást követően felmerült egy nyugati katonai beavatkozás lehetősége.

A nyugati hatalmak azt gyanítják, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök szándékosan húzza-halasztja a vegyifegyver-leszerelési folyamatot, miközben a kormányerők továbbra is klórgázbombákat vetnek be, ahogy azt a héten is tették egy lázadók kezén lévő faluban.

Damaszkusz tagadja ezt, és a fegyveres lázadókat vádolja a három éve tartó polgárháború összes gáztámadásának elkövetésével.