Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan: indítóálláson az új rakéta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 5. 15:59

Ráhelyezték az indítóállásra az észak-koreai rakétának mindhárom fokozatát, amellyel állítólag műholdat bocsátanak majd fel – jelentette december 5-én, szerdán a dél-koreai Yonhap hírügynökség szöuli kormányzati forrásokra hivatkozva.

A dél-koreai források szerint Észak-Korea a következő napokban várhatóan kiegészítő alkatrészeket, egyebek mellett radart, kamerákat és mérőeszközöket fog felszerelni a rakétára, majd ezután tölthetik fel üzemanyaggal. Ha a feltöltést hétvégén befejezik, a rakétát december 10-e és 12-e között felbocsáthatják – közölték dél-koreai tisztviselők.

Ezzel párhuzamosan Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán arról állapodtak meg, hogy szorosan együttműködnek az ügyben – írta egy japán diplomatára hivatkozva a Kyodo hírügynökség. A három ország – a rakétaindítást szintén elítélő Kínával és Oroszországgal karöltve – az utolsó pillanatig diplomáciai erőfeszítéseket fog tenni a műholdfelbocsátás elhalasztásáért, amely szerintük valójában egy ballisztikusrakéta-kísérlet. Ha pedig Phenjan ennek nem tesz eleget, határozott fellépést ígértek vele szemben.

Phenjan szombaton jelentette be, hogy újabb műholdfelbocsátást hajt végre december 10-e és 22-e között. Hétfőn figyelmeztette a szomszédos országokat, hogy a felbocsátás a kijelölt napok valamelyikén lesz közép-európai idő szerint éjjel tizenegy és hajnali négy óra között. A rakéta első fokozata a Sárga-tengerbe esik, a második pedig a Fülöp-szigetektől körülbelül 190 kilométerre keletre hullik az óceánba.

Észak-Korea legutóbb áprilisban kísérelt meg műholdfelbocsátást, de a szerkezet egypercnyi repülés után a tengerbe esett. Ez volt a harmadik sikertelen kísérlete, az előző kettőt 1998-ban, illetve 2006-ban hajtotta végre. Az idei esetet az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, felszólítva Észak-Koreát, hogy tegyen eleget a szervezet határozatainak, és függessze fel rakétaprogramját.

Egyes elemzők szerint a felbocsátással Phenjan Kim Dzsong Il tavaly december 17-én elhunyt észak-koreai vezető halálának évfordulójáról akar megemlékezni. Mások szerint a néhai diktátor utódja, Kim Dzsong Un a rakéta felbocsátásával saját hatalmát akarja megerősíteni, illetve az Egyesült Államokat akarja tárgyalásra bírni.