Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin az ukrán katonai egységek kivonását sürgeti a délkeleti országrészből

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 2. 18:38

Az ukrán csapatoknak a délkeleti országrészből való kivonását sürgette az orosz elnök május 1-jén, csütörtökön.

Az ukrajnai válság megoldásában jelenleg a legfontosabb az ukrán katonai egységeknek a délkeleti országrészből való kivonása, az erőszak leállítása és széles körű nemzeti párbeszéd az alkotmányos reformról – Vlagyimir Putyin ezt Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonos megbeszélésén fejtette ki.

Putyin onnan követeli az ukrán hadsereg kivonását, ahol a Moszkva-barát szakadárok már tucatnyi várost tartanak ellenőrzésük alatt és napról napra teret nyernek.

A beszélgetést a német kormányfő kezdeményezte, hogy az orosz vezető segítségét kérje a Kelet-Ukrajnában fogva tartott hét EBESZ-megfigyelő, köztük négy német állampolgár kiszabadításához.

A kancellár szóvivőjének közleménye szerint Merkel kérte az orosz elnöktől, hogy vesse latba befolyását a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok körében, egyben figyelmeztette Putyint arra a felelősségre, amelyet Oroszország az EBESZ tagjaként visel.

A két vezető beszélt a május 25-i ukrajnai – a német szóvivő szavai szerint „az ország stabilitása szempontjából elengedhetetlen" – választások jelentőségéről is.

A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint Putyin kijelentette, hogy széles nemzeti párbeszédnek kell kezdődnie „az alkotmányreform folyamatának keretében, minden régió és politikai erő bevonásával".

Az EBESZ-nek a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban péntek óta fogva tartott katonai megfigyelőit a szakadárok saját embereikre szeretnék kicserélni a kijevi kormánnyal.