Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyinék az EBESZ-t is meghekkeltették?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 8. 15:12

A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal szerint tavaly hekkertámadás érte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) számítógépes rendszerét, a nyomok pedig Oroszországra utalnak.

Hans-Georg Maassen, a német alkotmányvédelmi hivatal elnöke a dpa német hírügynökségnek január 7-én, szombaton adott exkluzív interjújában beszélt arról, hogy Oroszországhoz köthető a tavalyi hekkertámadás, ami az EBESZ-t érte.

Maassen elmondta, hogy vizsgálatok szerint a támadáshoz használt infrastruktúra azonos azzal, amelyet az APT28 néven ismert hekkercsoport a német szövetségi parlament (Bundestag) belső adathálózata ellen használt tavaly. Emlékeztetett, hogy az APT28-ként számon tartott csoport, amelyet Washington Fancy Bear néven azonosít, Oroszországhoz köthető.

Az EBESZ ellen intézett hackertámadásról tavaly december végén szereztek tudomást a német hírszerzők. A szervezet egyik kiemelt küldetése a kelet-ukrajnai megfigyelő misszió, a válságövezetben oroszbarát szeparatisták és kormányerők állnak konfliktusban egymással.

Az APT az Advanced Persistent Threat, vagyis Fejlett Folyamatos Fenyegetés rövidítése. Az APT28 feltételezések szerint az orosz állami hatóságokkal áll kapcsolatban, köztük a katonai hírszerzéssel (GRU).

Oroszország határozottan elutasítja ezeket a vádakat.