Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétalövedékek csapódtak a bagdadi repülőtér területére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 1. 18:28

Egyes jelentések szerint kettő, mások szerint három rakétalövedék csapódott az iraki főváros, Bagdad fokozottan védett nemzetközi repülőterére, s eltalálta az egyik kifutópályát és egy repülőgépet, de sebesülést és károkat nem okozott – közölték január 31-én, pénteken biztonsági források.

A légi közlekedést nem akadályozta az incidens, viszont valószínűleg megkérdőjelezi Irak létfontosságú infrastrukturális csomópontjainak sebezhetőségét, miközben az utóbbi időben jelentősen romlott az ország közbiztonsága.

Eddig ritkán történt támadás a bagdadi repülőtér ellen, mivel fokozottan védik a létesítményt. Az utasoknak ki- és bejutáskor legkevesebb tizennégy biztonsági kapun kell átjutniuk.

A támadás elkövetését eddig senki nem vállalta magára.

A szunnita fegyveresek – beleértve az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő csoportokat – az utóbbi időben újra teret nyertek Irakban, ahol az utóbbi öt évben nem tapasztaltak hasonló mértékű erőszakot. Januárban több mint kilencszázan vesztették életüket különböző merényletekben, ez a szám háromszor akkora, mint 2013 első hónapjában.

Csütörtökön fegyveresek megtámadták és az ott-tartózkodókat túszul ejtve elfoglalták a közlekedési minisztérium egyik épületét az iraki fővárosban, az ezt követő csatározásban legkevesebb huszonnégy ember meghalt.