Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétával lőtték ki az Iszlám Állam második emberét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 15. 9:11

Életét vesztette az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet második számú vezetője az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők egyik légicsapásában Irak északi részén – jelentette be a bagdadi védelmi minisztérium.

„Hiteles titkosszolgálati információk szerint a koalíciós erők az IÁ második számú vezetőjét, Abu Alá al-Afarit vették célba Tal Afar körzetében" – írta a tárca a honlapján megjelent közleményben, hozzátéve, hogy a terrorvezérre egy mecsetben csaptak le, ahol más radikális vezetőkkel találkozott.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma nem tudta megerősíteni az Afari likvidálásáról szóló híreket. A nemzetközi szövetség azonban közölte, hogy az utóbbi 24 órában valóban bombázták az említett térséget, s megsemmisítették ott a lázadók egyik állását.

A The Guardian című brit napilap arról írt néhány héttel ezelőtt, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője életveszélyesen megsebesült egy márciusi légitámadásban. Bizonyos források szerint azóta a „kalifa" jobbkeze, Abu Alá al-Afari vette át a szervezet irányítását.

Az Egyesült Államok és szövetségesei augusztus óta hajtanak végre légitámadásokat a Szíriában és Irakban is jelentős területeket elfoglaló Iszlám Állam állásai ellen.