Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi konferencia az első világháború jegyében

Szöveg: Takács Vivien |  2015. május 15. 10:13

A przemyśli katasztrófa és a gorlicei áttörés 1915 címmel rendezett nemzetközi tudományos konferenciát Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) május 14-én, csütörtökön.

1595993743

„A mi generációnk felelőssége többi között az is, hogy a magyar katonák száz évvel ezelőtti áldozatvállalása, helytállása, hősies bátorsága ne merüljön a feledés homályába" – hangsúlyozta a konferenciát megnyitó beszédében Kun Szabó István vezérőrnagy, hozzátéve: erre kiváló alkalmat teremt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nemzetközi konferenciája, amelynek megrendezésével méltó módon emlékeznek a Nagy Háború orosz frontjának 1915-ös történéseire.

A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszédében szólt a przemyśli vár védelmének történetéről, illetve az orosz fronton a Központi Hatalmak számára legnagyobb győzelmet hozó gorlicei áttörésről.

1595993743

A vezérőrnagy elmondta azt is, hogy 1914. november 8-án újra bezárult az orosz ostromgyűrű, és megkezdődött Przemyśl öt hónapig tartó második ostroma, ahol a magyar védők szakadatlan küzdelmet vívtak az ellenségen kívül az éhséggel, a hideggel és a betegségekkel is. 1915. március 22-én a védők az erődök felrobbantása után a romokat átadták az oroszoknak. „A túlnyomórészt magyarokból álló védősereg – közel 120 ezer katona – hadifogságba került. A világháborúban a teljesen körülzárt várak közül Przemyśl volt az egyetlen, melyet az ostromló fegyverrel nem, csak kiéheztetéssel tudott elfoglalni" – emelte ki a helyettes államtitkár.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka kiemelte: az intézmény tavaly kezdett el egy sorozatot, amelynek a mostani konferencia a második állomása. „Fontos a Honvédelmi Minisztériumnak és az intézményünknek is az, hogy megemlékezzünk az első világháborús hőseinkről. Nem csak a magyar hősökről, hanem az egykori szembenálló fél katonáiról és az egykori szövetséges hatalmak katonáiról is" – fogalmazott az ezredes, hozzátéve: azért kértek fel osztrák, lengyel, orosz és német történészeket, hogy előadásukból megismerjék a másik fél álláspontjait is, amelynek köszönhetően szélesebb látókört kaphat a hallgatóság is az 1915-ös eseményekről.

1595993743

Dr. Hermann Róbert, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: mivel az első világháború évfordulója négy éven keresztül tart, „arra gondoltunk, hogy minden évben számunkra fontos esemény köré csoportosítjuk a konferenciáinkat. Az idei évnek két nagy évfordulója van, erről szól ez a program is. A konferencia délelőtti részében az przemyśli erőd elestéről fognak beszélni, délután pedig a keleti front jelentős győzelemről a gorlicei áttörésről hallhattuk a történészek előadását."

Hermann Róbert elárulta azt is, hogy elárulta, hogy jövőre is terveznek megemlékezéseket, hiszen 2016-ban is két nagy évforduló lesz. Az egyik Ferenc József halála, a másik Románia hadba lépése.

1595993744


Fotó: Szikits Péter