Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokan meghaltak az iraki merényletekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 10. 8:37

Több merényletben legalább harminckét ember meghalt, mintegy kilencven megsebesült szeptember 9-én, vasárnap Irakban.

A legsúlyosabb incidens az iraki fővárostól, Bagdadtól 50 kilométerre északra fekvő Dudzsailban történt, ahol fegyveresek és egy öngyilkos merénylő rajtaütött egy katonai támaszponton. Tizenegy katona meghalt, hét megsebesült.

Az északi Kirkuk város közelében lévő katonai bázisnál, egy parkolóban várakozó újoncok mellett lépett működésbe egy robbanószerkezet. Az embereket egy állami olajvállalathoz rendőri feladatok ellátására toborozták. Az újoncok szunnita muzulmánok voltak. A hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezetet vádolták a merénylet elkövetésével. Itt heten haltak meg és tizenketten megsebesültek.

A fővárostól 290 kilométerre északra fekvő Kirkuk szunnita arabok, kurdok, törökök és más nemzetiségek által vegyesen lakott, az észak-iraki kurd autonóm területen éppen csak kívül eső város. Körzetében jelentős olajmezők vannak, sorsa az egyik legvitatottabb kérdés Irakban. Kirkuk tartományi kormányát éveken át az északi kurd övezetet ellenőrző befolyásos kurd pártok irányították, amelyek szeretnék a várost is a kurd régió részévé tenni, amit az arab és a török lakosok viszont elleneznek. Kurd vezetők a kérdést népszámlálással akarták megoldani, amit azonban a bagdadi kormányzat, tartva a széles körű etnikai erőszak kirobbanásától, folyamatosan késleltet.

Az ország központjától még északabbra fekvő Tuz-Harmatúban három merényletben négyen meghaltak, 31-en megsebesültek – közölte a helyi polgármester, valamint egy rendőr.

Tell-Áfárban autóban robbant pokolgép, itt két ember meghalt, hét megsebesült.

Szamarra városától délre a biztonsági erők két tagja, köztük egy tábornok meghalt, amikor egy járműben elhelyezett robbanószerkezet lépett működésbe. Ketten megsebesültek.

Egy további helyszínen, a fővárostól 300 kilométerre délre fekvő Násziríjában pokolgép robbant a francia tiszteletbeli konzul hivatala közelében. Egy ember meghalt, egy másik megsebesült, őt kórházban ápolják. A robbanószerkezetet a képviselet közelében leállított autóban helyezték el. A tiszteletbeli konzul a robbanás idején nem tartózkodott hivatalában. Ugyanebben a városban egy szállodánál parkoló autóban lépett működésbe pokolgép. A helyi kórház és egy biztonsági forrás szerint ketten meghaltak, ketten megsebesültek. Ezen a területen eddig viszonylagos nyugalom honolt, bár az év elején síita zarándok ellen bombamerényletet követtek el.

Dél-Irak legjelentősebb városában, Bászrában három ember meghalt, húsz másik megsebesült járműben elrejtett pokolgép robbanásában – közölték egészségügyi és biztonsági források.

Irakban ugyan jelentősen csökkent az erőszakos cselekmények száma a 2006–2007-es évekhez képest, ám ezek még mindig hozzátartoznak a hétköznapokhoz. Az országban hónapok óta súlyos politikai válság van, amit vallási alapú feszültségek súlyosbítanak.