Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stoltenberg: öt hónap után ismét összeül a NATO-Oroszország Tanács

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 16. 9:38

Öt hónap után hétfőn ismét összeül Brüsszelben a NATO-Oroszország Tanács, hogy a felek az európai biztonsági helyzetről egyeztessenek – jelentette be december 15-én, csütörtökön Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

A nagyköveti szintű tanácskozásnak az európai biztonság, és azon belül is főként az ukrajnai válság kérdése áll majd a középpontjában – tájékoztatott a katonai szervezet vezetője, miután megérkezett az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójára.
„Összehívtam a NATO-Oroszország Tanács tagjait egy hétfői találkozóra… Amikor kiéleződik a feszültség, mint napjainkban, akkor még a szokásosnál is fontosabb a közvetlen párbeszéd Oroszországgal" – közölte Stoltenberg, hozzátéve, hogy erre a félreértések elkerülése érdekében van szükség, azok ugyanis a konfliktus elmélyüléséhez vezethetnének.

Idén már harmadik alkalommal ül össze a bizalomépítés jegyében 2002-ben létrehozott tanács, amely Oroszország ukrajnai beavatkozása miatt fagyasztotta be az ülésezést 2014-ben.
Miközben a Nyugat és Oroszország továbbra is szemben állnak egymással Ukrajnát illetően, az ismételt találkozók egyes szakértők szerint azt jelenthetik, hogy a felek hajlandóságot mutatnak a viszony javítására.
A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától, illetve hogy Oroszország szeparatista erőket támogat Kelet-Ukrajnában.