Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Személycsere történt a japán védelmi és külügyminisztérium élén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 4. 20:25

Abe Sindzó japán miniszterelnök augusztus 3-án, csütörtökön átalakította a botrányok által megtépázott kormányát, és Onodera Icunori, valamint Kono Taro személyében új védelmi, illetve külügyminisztert nevezett ki.

A védelmi tárca élére kerülő Onodera Icunori a július végén lemondott Inada Tomomit váltotta. Inadának azért kellett távoznia, mert egy japán békefenntartókkal kapcsolatos botrányban fontos katonai dokumentumokat próbált meg eltitkolni. Onodera 2012 és 2014 között már vezette a tárcát.

Kono Taro a japán diplomáciát 2012 óta vezető Kisida Fumio helyére került. Kono korábban a közigazgatási reformokért felelt a kormányban. A politikus apja, Kono Johei szintén külügyminiszter volt. Ő volt az, aki 1993-ban kormányfőtitkárként történelmi jelentőségű lépésként bocsánatot kért a japán birodalmi hadsereg által a 20. század elején szexrabszolgaságra kényszerített délkelet-ázsiai nőktől.
A távozó külügyminisztert, a Liberális Demokrata Párt politikai tanácsát vezető Kisidát gyakran emlegetik Abe lehetséges utódjaként a tömörülés élén.

A két új tárcavezetőnek számos kihívással kell majd szembenéznie, köztük az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram jelentette fenyegetéssel.
A japán kormányfő ugyanakkor megtartotta két leghűségesebb szövetségesét, Aszó Taró pénzügyminisztert és miniszterelnök-helyettest, illetve Szuga Josihide kormányszóvivőt. Ugyancsak a helyén maradhatott Szeko Hirosige kereskedelmi és iparügyi miniszter.

Abe pártjának és kormányának népszerűsége jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, és a miniszterelnök átalakításhoz folyamodott a szavazók bizalmának helyreállítása érdekében.
Bár Abe sokszor hangoztatta a nők szerepének fontosságát a politikai életben, új, 19 tagú kormányában csak két női tárcavezető kapott helyet. Noda Szeiko a belügyminisztériumot, Kavakami Joko pedig az igazságügyi minisztériumot fogja vezetni.

Az átalakított kormányban 13 olyan miniszter tevékenykedik majd, aki már korábban is szolgálta Japánt Abe oldalán, vagy különféle minisztériumokban szerzett tapasztalatokkal rendelkezik. Rajtuk kívül hat új tárcavezető került a kabinetbe a közbizalom helyreállításának jegyében. Az új Abe-kormány legfiatalabb minisztere 52 éves.
A korábbi hibákból tanulva „a miniszterelnök inkább tapasztalt embereket választott, veteránokat, mert igyekszik mindenáron elkerülni a baklövéseket" – értékelte a változásokat egy politikai elemző az NHK japán állami televízióban.