Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria: készülnek a forgatókönyvek?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 21. 8:06

Katonai műveletek forgatókönyvét írja több NATO-tagország, hogy véget lehessen vetni a szíriai polgárháborúnak – közölte március 19-én az Európában állomásozó amerikai erők legmagasabb rangú parancsnoka a washingtoni szenátus fegyveres erők bizottságában tartott meghallgatáson.

James Stavridis tengernagy nem nevezett meg egyetlen tagországot sem. A szíriai helyzet egyre csak romlik, nincs kilátás arra, hogy véget érjen ez az ördögi polgárháború – mondta a tábornok, aki hamarosan nyugállományba vonul.

Az érintett NATO-tagországok különböző hadműveleti terveket készítenek a felkelők támogatásához, például repüléstilalmi övezet létesítését vagy a fegyverszállítási tilalom szigorú betartatását. De mielőtt a NATO katonai szerepet vállalhat Szíriában, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatban kell ezt engedélyeznie, és a tagállamok jóváhagyására is szükség van.

Készen állunk, ha felkérnek minket, mint ahogy Líbia estében is történt – mondta Stavridis. Az egyes NATO-tagországban élénk vita folyik a Szíriának nyújtandó támogatásról, de a megbeszélések még nem jutottak el oda, hogy ezt szövetségi szinten közelítsük meg – fogalmazott. Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy felmerült-e a szíriai hadsereg légvédelme elleni támadás lehetősége.