Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriai légicsapás a török határnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 13. 8:09

Egy szíriai harci gép csapást mért november 12-én, hétfőn a török határnál fekvő Rász-el-Ain településre, egy bomba a határtól alig 150 méterre csapódott be – jelentették a helyszínen tartózkodó újságírók.

A légicsapások következtében többen meghaltak és sok a sebesült. Török források hat halálos áldozatról számoltak – ők Ceylanpinar török város kórházában vesztették életüket, ahová a török mentők 18 sebesült szíriait szállítottak. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) viszont Rász-el-Ainból származó információk szerint 12 halottról számolt be.

A támadás pánikot okozott a helyi lakosok körében, helyszíni beszámolók szerint sokan török területre menekülnek. A híradásokban bejátszott felvételeken látszott, hogy a légicsapások helyszínére mentőautók érkeznek.

A vadászgép rövid időre berepült a török légtérbe is.

Harci helikopterek is támadták a lázadók állásait a város környékén, a detonációk következtében a határ török oldalán fekvő Ceylanpinar városban is kitörtek az ablaküvegek. Isztambuli híradások szerint a légicsapásban legkevesebb három török állampolgár is megsebesült, köztük egy katona.

A helikoptereket egy helyi tisztségviselő közlése szerint azért vezényelték ki, mert a felkelők megtámadtak egy szíriai katonai egységet a közelben, s annak kellett utánpótlást vinniük, illetve utat nyitni számukra, hogy elhagyhassák ostromlott állásaikat.

A többségben kurdok lakta Rász-el-Ain a szír-török határ egyik átkelőhelye. A város múlt héten csütörtökön került a felkelők kezére. A Kurd Tanács, az Aszad-ellenes kurd pártok koalíciója pénteken arra szólította fel a lázadó Szabad Szíriai Hadsereget, hogy hagyja el Rász-el-Aint, nehogy a hadsereg ágyúzni kezdje a várost.

Törökországot egyre jobban aggasztják a határa közelében zajló hadműveletek. Ankara tárgyal a NATO-beli szövetségeseivel arról, hogy Patriot típusú föld-levegő rakétákat telepítsen a térségbe, nehogy a szíriai fegyveres viszály átcsapjon a határ túloldalára.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint Damaszkuszban és környékén is ágyúzta a lázadók állásait hétfőn reggel a szíriai hadsereg. A tüzérség lövette a fővároshoz közeli Gúta települést, illetve a főváros déli Tadamun negyedét. Harcok folytak Aleppóban is, ahol a katonaság ugyancsak bevetette a tüzérséget – közölte a londoni központú emigráns csoport, amely a helyszínen lévő aktivistáktól és egészségügyi dolgozóktól szerzi be értesüléseit.

Címkéktüzér