Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknavetőgránátok a járda alatt

Szöveg: Snoj Péter |  2012. november 13. 7:12

A november 5-11. közötti héten hatvanhárom bejelentést kapott az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred: ebből tizenhét alkalommal kellett soron kívül, azonnal intézkedniük a tűzszerészeknek, mert a robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet. Az ezredhez idén összesen már 2724 hívás érkezett be.

Hétfőn, november 5-én Dinnyésen találtak kábelfektetés közben, a vasúti sínektől mindössze 50 méterre egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránátot. A robbanótestet Janoczkó Tibor főtörzsőrmester járőr a kijelölt helyszínre szállította, majd ott megsemmisítette.

November 6-án Halásztelken találtak gazdagabb lelőhelyre a tűzszerészek: egy darab 8,8 centiméteres, két darab 4 centiméteres légvédelmi repeszgránátot, egy darab 23 milliméteres repeszgránátot és egy darab 12,7 milliméteres orosz lőszert találtak. A fellelt robbanótesteket Valter József főtörzsőrmester csapata megsemmisítette a kijelölt helyszínen.
Ugyanezen a napon Zsámbékon, járdaépítés közben leltek egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránátra és egy RPG-40-es kézigránát fejrészére. A lakott terület miatt 100 méteres sugarú körben kiürítették a házakat, amely körülbelül ötven embert érintett. A helyszíni kiemelést követően a központi gyűjtőbe kerültek a robbanótestek.

November 8-án, Esztergomban a 111-es út mentén egy darab 4 centiméteres 36M gránátot és egy 122 milliméteres páncéltörőgránátot semmisítettek meg a helyszínre kiérkező tűzszerészek, Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével. Szintén Esztergom körzetében, a kertvárosban semmisített meg a zászlós és járőre egy 39M 4 centiméteres légvédelmi repeszgránátot.

November 9-én, Berentén egy családi házhoz kiérkezve kellett a tűzszerészeknek kiemelni és központi gyűjtőbe szállítani egy német 8 centiméteres repesz aknavetőgránátot, Zsolnay Gábor százados vezetésével.