Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomáliában leváltották a rendőrség és a hírszerzés főnökét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 10. 12:46

Azonnali hatállyal menesztette a szomáliai államfő szerdán a rendőrség vezetőjét és a hírszerzés főnökét az elnöki palota ellen előző nap végrehajtott iszlamista támadás nyomán – közölte a szomáliai tájékoztatási miniszter.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető al-Shabaab iszlamista csoport fegyveresei július 8-án, kedden megtámadták a fővárosban, Mogadishuban álló, fokozottan védett elnöki palotát, a kormányerők azonban néhány órával később visszaszerezték az ellenőrzést az épület felett. Az összecsapásokban legalább nyolcan vesztették életüket.

Haszan Sejk Mohamud államfő az incidens idején nem tartózkodott a palotában.

Az elnöki hivatal közlése szerint a támadás kudarcot vallott, és a kormányzati tisztségviselők közül senkinek nem esett baja. Az Egyesült Államok elítélte a történteket, és támogatásáról biztosította a szomáliai biztonsági erőket az ország stabilitását célzó erőfeszítéseikben.

Az Afrika szarván lévő országban szerdán kinevezték az új nemzetbiztonsági minisztert is. A poszt áprilisban megüresedett, amikor öngyilkos merényletet hajtottak végre a parlament ellen. A sokak által „bukott államnak" tartott Szomáliában Mohamed Sziad Barré diktátor 1991-es elmozdítása óta szinte folyamatosan polgárháborús helyzet uralkodik, és nincs egységes, az ország egész területét uralni képes vezetés.