Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szöul új radarrendszert telepít az észak-koreai drónok ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 22. 14:31

Az alacsonyan szálló katonai eszközöknek, köztük a pilóta nélküli észak-koreai repülőgépeknek (drónoknak) a déli légtérbe való behatolásának kivédésére alkalmas radarrendszert telepít az év végén a dél-koreai hadsereg – közölték október 21-én, kedden szöuli védelmi tisztségviselők.

Az LIG Nex 1 nevű helyi védelmi cég által kifejlesztett háromdimenziós radarok az alacsony repülési magasságú gépeket, köztük a szovjet gyártmányú AN-2 típusú biplánokat és a 200 kilométernél kisebb hatósugarú drónokat képesek észlelni és nyomon követni. A rendszer egyúttal előzetes figyelmeztetést tud adni egy esetleges ellenséges behatolásról.

„Ezzel a rendszerrel hadseregünk képes lesz egy újabb szinttel növelni radarészlelési kapacitását" – jelentette ki Csoi Szang-hi, a hadsereg műszaki fejlesztési részlegének egyik vezetője.

Szöul a fenti intézkedéssel az észak-koreai kémdrónokkal szemben akarja felvenni a küzdelmet. Az utóbbi hónapokban a hatóságok az ország különböző részein több olyan pilóta nélküli repülőgépre bukkantak, amelyet gyanújuk szerint a szomszédos ország vetett be kémkedés céljából.