Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szünetelnek az izraeli légicsapások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 16. 13:52

A Gázai övezetbe érkezett november 16-án, péntek reggel Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök; Izrael röviddel megérkezése előtt közölte, hogy szüneteltetni fogja a palesztin enkláve elleni támadásait a háromórás látogatás idején, ha közben nem érik támadások.

Egy egyiptomi kormányilletékes közölte, hogy Hiszam Mohamed Kandil azért érkezett a Gázai övezetbe, hogy szolidaritását fejezze ki a gázai palesztinokkal.
Alig egy órával Kandil megérkezése előtt egy izraeli kormányilletékes bejelentette: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Egyiptom kérésére beleegyezett abba, hogy Izrael véget vet mindenfajta támadó műveleteknek Kandil péntek reggeli látogatása idején, ha közben nem érik támadások.

Az izraeli légierő számos légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen péntek hajnalban, Gázavárost is több csapás érte – közölték újságírók és a Hamász iszlamista szervezet biztonsági illetékesei az AFP-vel. A Hamász vezette belügyminisztérium szóvivője, Iszlám Savan szerint 130 légicsapás volt az övezet ellen, és több tucat Gázaváros ellen péntek reggel.

Adham Abu Szelimíja, a Hamász katasztrófavédelmi szervének szóvivője szerint a Védelem Oszlopa kódnevű izraeli offenzíva szerda délutáni kezdete óta 19 palesztin halt meg, közöttük több gyermek, és 235-en sebesültek meg.
Csütörtökön három izraeli halt meg, amikor egy palesztin területről kilőtt rakéta lakóházba csapódott Izrael déli részén. Szerda óta 280 rakétát lőttek ki Izrael ellen, amelyekből 131-et elfogott a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer – közölte egy izraeli katonai szóvivő.

A palesztin hatóságok közben ismét arra szólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget az izraeli hadműveletnek. Rijád Manszúr, a palesztinok megfigyelői státussal rendelkező ENSZ-képviselője a BT-nek írt levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buszok érkeztek a gázai határokhoz.

Hírügynökségek szerint egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít a palesztin övezet ellen.