Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárgyalna Aszaddal a spanyol külügyminiszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 9. 7:26

Mielőbbi tárgyalásokat sürgetett Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával a spanyol külügyminiszter kedden a szíriai belháború felszámolása érdekében. José Manuel García-Margallo a Cadena Ser nevű rádióadónak adott interjúban beszélt arról, hogy párbeszéd nélkül a háború még évekig is eltarthat, tovább növelve az áldozatok számát.

A spanyol politikus szerint először is a tűzszünetről kell megállapodni, kezdve Aleppó térségével, hogy a humanitárius segélyek eljuthassanak a szír lakossághoz. Ezután lehet foglalkozni a Szíriában szükséges demokratikus átmenettel – tette hozzá.
Beszélt arról, hogy Spanyolország is kész részt venni az Iszlám Állam terrorszervezettel szembeni katonai fellépésben Szíriában, ami szerinte ebben az esetben szükséges is, de kizárólag nemzetközi felhatalmazással, az ENSZ Biztonsági Tanácsának, a NATO-nak vagy az Európai Uniónak a döntése alapján.

Azzal kapcsolatban, hogy Spanyolország hány szíriai menekültet fogadna be, a miniszter egyelőre nem mondott számokat. Megjegyezte, hogy az a költségvetéstől függ, mert biztosnak kell lenni abban, hogy amikor megérkeznek ezek az emberek, mindegyikük számára tudnak szállást és élelmet biztosítani. Hozzátette, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbb menekültet fogják befogadni.