Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorcsoportnak minősítette a Hamász katonai szárnyát egy egyiptomi bíróság

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 1. 20:43

Betiltotta és terrorcsoportnak minősítette a Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin szervezet katonai szárnyát egy egyiptomi bíróság január 31-én, szombaton.

A „sürgős ügyekben" eljáró különleges bíróság előtti eljárásban azzal vádolták a Hamász katonai szárnyaként működő Ezzeddín al-Kasszám Brigádokat, hogy támadásokat követtek el az Egyiptomban korábban már betiltott és terrorszervezetnek nyilvánított Muzulmán Testvériség támogatására. A szervezetet tették felelőssé a Gázával határos Sínai-félszigeten tavaly októberben elkövetett terrorakcióért is, amelyben a biztonsági erők 33 tagja vesztette életét.

A Hamász a Muzulmán Testvériség palesztin ágaként jött létre az 1980-as évek végén. Az egyiptomi hatóságok Mohamed Murszi exelnök 2013-as elmozdítása óta üldözik a szervezetet, amely a 2011-es forradalom előtt is illegalitásban volt kénytelen működni.

A Hamász bírálta a bíróság ítéletét. „Elutasítjuk az egyiptomi bíróság Kasszám Brigádokkal szembeni döntését. Ez egy veszélyes, politikai indíttatású döntés, amely csak a cionista megszállást szolgálja" – írta a szervezet szóvivője közleményében.

Az egyiptomi hatóságok szerint a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő, a biztonsági erők ellen az utóbbi időben számos véres támadást elkövető iszlamista szélsőségesek a Hamász által ellenőrzött Gázai övezetből, csempészalagutakon keresztül kapnak fegyvereket. Ugyanakkor az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok azt állítják, hogy csak Izrael ellen harcolnak, és „fegyvereiket csak az izraeli megszállókra fogják".