Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztjelöltek a ROTÁCIÓ 2014 gyakorlaton

Szöveg: Róth Zoltán alezredes |  2014. augusztus 21. 10:49

Amerikai felkérésre az MH Ludovika Zászlóalj 100 fős állománya augusztus 1−19. között gyakorlaton vett részt Németországban, az Egyesült Államok hohenfelsi bázisán.

1595977294

A kitelepülés megszervezésében az amerikai védelmi együttműködési hivatal (Office of Defense Cooperation − ODC) nyújtott segítséget. A gyakorlat célja a grúz hadsereg 51. lövészzászlóaljának célfelkészítése volt az afganisztáni hadszíntéren végrehajtandó tanácsadói feladatokra, amit a honvéd tisztjelöltek alájátszóként – afgán nemzeti hadsereg (ANA) és afgán nemzeti rendőrség (ANP) − támogattak. A grúz hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság (United States Marine Corps, USMC) hosszú évekre visszavezethető együttműködésének köszönhetően, felkészülésüket egy tengerészgyalogosokból álló tanácsadó csoport is segítette. A gyakorlatra való felkészülés és annak végrehajtása során a szolgálati érintkezés nyelve az angol volt, amelynek középfokú ismerete a tisztjelöltek részére felvételi követelmény, itt pedig lehetőségük nyílt az idegen nyelv „életszerű" gyakorlására.

1595977294

A háromhetes gyakorlat során az első hét a felkészülés jegyében telt el. A kijelölt tisztjelölti állomány gépjármű-vezetői típusátképzést és vezetési gyakorlatot hajtott végre HMMWV típusú járművekre. Ezen túlmenően, a század teljes állománya sikeresen teljesítette a szimulációs „gépjárműves borulási gyakorlatot" (roll-over training) is, melynek során a gépjármű kezelői és a szállított személyek begyakorolják, hogyan tevékenykedjenek a jármű felborulásakor, illetve hogyan hagyják el a járművet, menekítsék ki egymást a különböző okok miatt felborult járműből.

A második héten a tisztjelöltek kiképzés-módszertani foglalkozásokon vettek részt, ahol grúz katonák mint foglalkozásvezetők gyakoroltatták velük a harci életmentést és sebesült-kiürítést, a híradási feladatokat, az ellenőrző-áteresztő pont berendezését és üzemeltetését, a gépjárművek és személyek átvizsgálását, a konvojműveleteket, az improvizált robbanóeszközök elleni tevékenységet, a járőrtevékenységet lakott területen, illetve a parancsnoki munka alapjait.

1595977295

A harmadik héten a valóságost a lehető legjobban megközelítő helyzetekben folyt a gyakorlat, melynek során a gyakorlótér 130 km²-es területén hat afgán települést és egy előretolt műveleti bázist (forward operating base – FOB) építettek fel. A „helyi" lakosság alájátszására mintegy száz statisztát alkalmaztak – köztük afgán származásúakat is. A szerepjátszás/alájátszás a gyakorlat kiképzési céljait biztosító események és incidensek időben, térben és erőforrásokban szinkronizált listája (main event list/main incident list, MEL/MIL) alapján történt, a kiképzendők reagálásának, tevékenységének megfigyelése, ellenőrzése és értékelése mellett.

A tisztjelöltek gyakorlaton való részvétele hatékonyan, eredményesen támogatta a grúz kötelék kiképzési céljait, valósághű helyzetekben gyakorolhatták a helyi lakossággal, a kormányzati és nem kormányzati szervezetekkel való együttműködés és bánásmód feladatait. Ezzel párhuzamosan az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei első kézből szereztek tapasztalatokat a nemzetközi környezet kihívásaiból, illetve az afganisztáni hadszíntéren folyó műveletek sajátosságairól, miközben nemzetközi elismerést és megbecsülést szereztek maguknak. A tisztjelöltek olyan ismeretekkel, jártasságokkal és készségekkel gyarapodtak, melyeket első tiszti beosztásukban megoszthatnak, átadhatnak majd a vezetésükre bízott katonáknak.

1595977295

Fotók: a szerző felvételei