Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ezres erősítést kapott a jemeni hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 30. 10:13

A jemeni hadsereg bevett a soraiba 4800 dél-jemeni milicistát, akik részt vettek az ország második legnagyobb városának, Ádennek a síita húszi felkelőktől való visszafoglalásában – jelentette be augusztus 28-án, pénteken a hadsereg egyik vezetője.

A hadseregbe való integrálást a Szaúd-Arábiába menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi kezdeményezte.

A milicisták „dandárja 4800 főből áll a tisztekkel együtt. Többségük a Hádihoz hű dél-jemeni Népi Ellenállás mozgalom tagja volt" – tette hozzá Fadel Mohammed Hasszan ezredes telefonon, egy ádeni katonai bázisról.

A besorozottak többsége Ádenbe való, az ország déli „fővárosába", amelyet július közepén foglaltak vissza a húszi felkelőktől, a szomszédos Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció támogatásával.

A hadsereg milicistákból felállított új egysége a Szalmán Döntő Dandárja nevet viseli, a szaúdi uralkodó neve után.

A Rijádba menekült Hádi elnök még július végén felhívást intézett a síita húszi felkelők ellen harcoló milíciákhoz, hogy csatlakozzanak a jemeni hadsereghez, miután a jemeni nemzetbiztonsági tanács méltatta a Népi Ellenállás mozgalom hozzájárulását Jemen védelméhez.

A mozgalom eddig a húszik ellen 2014 végén fegyvert fogó milíciák és csoportok ernyőszervezete volt, amely a Dél-Jemen függetlenségéért síkra szálló Déli Ellenállás mozgalmat, önkénteseket és törzsi harcosokat tömörít.